Magazin > Film & Glasba & TV
65 ogledov

Čorba ni samo politika

Riblja čorba bo v petek ob 21. uri nastopila v Cvetličarni. Za vstopnico boste o Žurnal24 main
Riblja čorba. Dragan Bulič meni, da ima izjava frontmana Bore Đorđevića o Slovencih veliko težo.

"Od izjave Bore Đorđevića, da smo Slovenci dunajski konjušniki, je minilo približno 20 let. Opažam, da ima ta vedno bolj svojo težo. Slovencem se nikoli ni uspelo postaviti zase, za svoje dobro, tudi ko govorimo o problemih z mejo," komentira eno izmed kontroverznih izjav frontmena zasedbe Riblja Čorba, ki bo v petek nastopila v Cvetličarni, radijec Dragan Bulič.

 

Bora je bil v dobri formi

Mnenja o tem, ali je sporno organizirati koncert zasedbe, katere frontman je med drugim povezan s četniškim in nacionalističnim gibanjem, so sicer deljena, a Bulič pravi: "Čorbo poznam kot bend. Ko so igrali v Križankah, sem bil presenečen ... O Bori sem bral, da pije in ima probleme, a je bil v zelo dobri formi. Še posebno sem bil presenečen, ker so s seboj pripeljali pevski zbor iz Brezovice in plesni par, in to so bili slovenski izvajalci."

Bora Đorđević meni, da so izjave nekaterih glasbenih kritikov, da je opus ene od najpopularnejših zasedb na področju bivše Jugoslavije neločljivo povezan z zablodami v novi srbski zgodovini, pretirane. "Poslušajte več naših ljubezenskih pesmi," pravi. Zadnji album Minut sa njom, ki ga je Riblja Čorba izdala lani, je predvsem ljubezenski, saj ga je glasbenik posvetil svoji ženi.

 

Miniintervju: Nogomet z glavami ni nič bolj human

Ali morajo biti glasbeniki politično angažirani?

Rokenrol ni tralala šanana jejeje. To, kar delam, je politično angažirano in mora biti. Rokenrol je kljubovanje.

Srbija je priznala, da se je v Srebrenici zgodil zločin, ne pa tudi genocid. Se vam poboj osem tisoč muslimanov ne zdi genocid?

Ste se kdaj vprašali, kaj se je dogajalo v okolici Bratunca in koliko Srbov je bilo

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

tam pobitih? Zločinov nočem izenačevati, a tam so igrali nogomet s srbskimi glavami, in to ni nič bolj humano od tistega, kar so počeli Srbi. Zdi se, da bi nam morali vnaprej postaviti pravila vojskovanja, da bi vedeli, kako se bojevati, kako naj se brcamo v rit in streljamo, a bojim se, da ta pravila ne obstajajo. Ne obstaja čista vojna, samo umazana.

Kako komentirate izjave, da je opus Riblje čorbe neločljivo povezan s tavanjem po mraku nove srbske zgodovine?

Raje poslušajte več naših ljubezenskih pesmi. Ne morem se strinjati s to pretirano oceno, zelo sem ponosen na srbsko zgodovino, tako na naše zablode kot na iskreno gledanje na zgodovino.

Kako so vaš zadnji album Minut sa njom sprejeli v Srbiji?

Zelo dobro, glede na to, da v diskografiji ne cvetijo rožice in da so dramatično zmanjšana merila za pridobitev trofeje, kot je zlata plošča. V hipu se je prodalo deset tisoč izvodov, kar je zelo dobro in opogumlja.

Kaj lahko pričakujemo na koncertu v Cvetličarni?

Smo dobro uigrani, zvok pa bomo dopolnili tudi s spremljevalnimi vokali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.