Magazin > Film & Glasba & TV
19 ogledov

Črna vdova in Vsiljivec v Mestu žensk

V Črni vdovi igrata Harrison Ford in Liam Neeson. Žurnal24 main
Slovenska kinoteka je za vse ženske danes pripravila predvajanje dveh filmov - Črno vdovo si lahko ogledate ob 18. uri, Vsiljivca pa ob 21. uri.

Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk je v sodelovanju s Slovensko kinoteko pripravilo filmski progam v počastitev 100. obletnice mednarodnega dneva žena, ki ga praznujemo 8. marca. Pobudo za praznovanje je na drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk v Kopenhagnu leta 1910 dala borka za pravice žensk Clara Zetkin; prvič so mednarodni dan žena obeležili leto kasneje.

Filmski program
Črna vdova,
režija Kathryn Bigelow
Harrison Ford in Liam Neeson igrata v napeti drami o času, za katerega večina verjame, da je bil eden najbolj nevarnih v svetovni zgodovini. V nasprotju s sedanjostjo je bil to čas, ko je bilo edino zagotovilo za mir zagotovilo za medsebojno množično uničenje in ko so ljudje po vsem svetu neprestano čutili napetost zaradi grožnje z vojno. Zgodbo je navdihnil dogodek, ki se je zgodil leta 1961 med hladno vojno, ko je imela takratna Sovjetska zveza dovolj jedrskega orožja, da bi lahko dvakrat povsem uničila svet in ko so imele Združene države v rokah moč, s katero bi lahko svet uničile desetkrat. Otroke v šolah so učili, kako naj se skrijejo pod mize in zaščitijo, medtem ko so njihovi starši gradili zaklonišča na svojih dvoriščih. Obe državi sta kopičili zaloge jedrskega orožja ... v pričakovanju, kdo bo prvi udaril.

Vsiljivec, režija Claire Denis
Louis Trebor, skrivnostni moški v poznih šestdesetih letih, robustnega, skoraj mladostnega telesa, a pešajočega srca, v jurskih gozdovih s svojima dvema psoma živi samotno življenje. V dolini s svojo mlado družino živi njegov sin, a Louis je do njega povsem brezbrižen. Stik vzdržuje le z lokalno lekarnarko, s katero imata seksualna srečanja. Toda Louis potrebuje novo srce, saj ga staro, bolno srce vse bolj ogroža. Poda se na dolgo pot, na romanje okrog Zemlje, med katerim išče novo srce in drugega, davno izgubljenega sina. Skrajno intimen film o možnosti novega, svobodnejšega in lepšega življenja na ruševinah starega je posnet po istoimenskem filozofskem spisu Jeana-Luca Nancyja, enega najvplivnejših sodobnih francoskih mislecev, ki je nedavno tudi sam prestal presaditev srca.

Cena vstopnice je neznana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.