Magazin > Film & Glasba & TV
19 ogledov

Dá se tudi z manj denarja

The Raveonettes EPA
Nova sezona Kina Šiška. Lani skoraj 320 dogodkov in 66 tisoč obiskovalcev.

V zadnji, tretji sezoni (2011/12) je v Centru urbane kulture Kino Šiška skoraj 320 dogodkov obiskalo 66 tisoč ljudi. Od začetka delovanja pa se je v Šiški zvrstilo že več kot 800 dogodkov, ki jih je obiskalo skoraj 190 tisoč ljudi. V četrtek bodo s premiero dokumentarca o začetnici performansa Marini Ambramović The Artist Is Present odprli svojo četrto sezono, naslednji dan pa bo nastopil duo Silence. Osnovni program je lani skupaj obsegal 126 domačih in tujih koncertov, 14 plesnih in gledaliških predstav ter devet intermedijskih projektov. Spremljevalni program, ki ga za obiskovalce izvajajo brezplačno, je ponudil 21 razstav, 45 filmskih projekcij, 12 modnih revij, 24 delavnic, 13 literarnih večerov, 20 predavanj in novinarskih konferenc, tri umetniške rezidence, osem festivalov in 18 so-delovanj (coworking). Povprečna cena vstopnice v predprodaji je bila 13 evrov, na dan dogodka pa 15. Povprečna zasedenost prizorišč je bila 71-odstotna.

Konec novembra tudi novinarski dnevi

In kako se Kino Šiška spoprijema s krizo, krčenjem proračuna in nižanjem plač v javnem sektorju? Bo trpel program? Vprašali smo direktorja: "Program smo ljudje. Mi, šiškarji, in vi, obiskovalci. Dokler bomo verjeli, bomo živeli, delali in uživali. Tudi z manj denarja. Defetizem je odveč. Prepuščam ga nevednim in srboritim oblastnikom, katerih prioritete so asfalt v vsako slovensko vas, obiskovanje mrliških vežic in električni drogovi sredi slovenskih pragozdov. Ob tem naj kar veselo čivkajo, ker se jim ustvarjalci in intelektualci ne znamo upreti. Naj kar onanirajo ob dejstvu, da imajo opravka z razvajeno in malodušno študentarijo. Kar. Jasno, nič ni lepšega kot ropati in pridigati. Toda vse se vrača, vse se plača. Nič nas ne more presenetiti; geslo iz pradavnine, ki smo se mu včasih smejali, postaja način življenja. Upam le, da nam v tujino ne prebežijo najboljši mladi kreativci. Če se nam to zgodi, potem je bolje kar takoj priznati, da take države ne potrebujemo. Mimogrede, države, ki ne ve, kaj bi s tremi milijardami evropskih sredstev."

Nova sezona se nocoj začenja z Junior Boys, oktobra pa prihajajo novo muza Davida Lyncha Chrysta Bell in Newyorčani The Pains of Being Pure at Heart. Prihodnje leto februarja prihajata Paul Banks, pevec benda Interpol, ter danski duo The Raveonettes. Kino Šiška pa bo novembra gostil tudi prve novinarske dneve. "Z Društvom novinarjev Slovenije smo se že dogovorili za festival medijske kulture in trendov Naprej/Forward, ki bo konec novembra. Obetajo se delavnice, zabavni program in koncerti," je pojasnil Kardum.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.