Magazin > Film & Glasba & TV
27 ogledov

Dalmatinec, ki osvaja z glasbo

Petar je povedal, da se zaradi svoje višine v kinu ne počuti udobno. Žurnal24 main
Dalmatinski pevec Petar Grašo nam je zaupal, da pripravlja nov album, da z Danijelo še ne razmišljata o poroki, da ga politični prepiri med Slovenijo in Hrvaško ne zanimajo ter da za hobi pokuša dobra vina.
Veliko ste na cesti, v Sloveniji pa čakamo, da začne veljati izjemno strog zakon v cestnem prometu. Kako grožnje z visokimi kaznimi vplivajo na vas?
Zakoni so za to, da jih spoštujemo. Pa vendar menim, da se ekstra strogi zakoni nikoli ne obnesejo, kar se je že izkazalo tudi pri nas, na Hrvaškem. Menim tudi, da se po visokih kaznih težko primerjamo z Evropo, kjer nekateri zlahka plačajo tisoč evrov kazni, imajo pa tudi veliko boljše ceste. Zdaj pa boste pri vas imeli evropske kazni in ceste, primerljive z Romunijo. Vsekakor pa je treba voziti previdno, policija v končni fazi zgolj opravlja svoje delo.

Veliko nastopate v Sloveniji, verjetno več kot doma. Kje pa vam je ljubše?
Na Hrvaškem sem od leta 1998 do 2004 na leto imel tudi po 300 do 400 koncertov, imam pa srečo, da mojo glasbo sprejemajo tudi v drugih državah nekdanje Jugoslavije, še posebej pri vas v Sloveniji, kjer zelo rad in zadnje čase res veliko nastopam. Kje nastopam raje, ne bi mogel reči, saj obstojajo mesta, kamor pridem, odigram in odidem in tista, v katerih se tudi zadržim. Ljubljana in Maribor že sodita mednje, nasploh pa je v Sloveniji čudovita publika, ki zna to, da uživa, tudi pokazati.

Kako vi gledate na prepire med slovensko in hrvaško vlado glede meje? Se vam zdi, da je težav več, odkar velja schengenski režim?
Jaz se v svojem življenju še nikoli nisem politično opredeljeval in se tudi nimam namena. To je zame popolna neumnost. Zato pustimo prepire tistim, ki so zanje plačani in tudi šolani. Osebno pri prestopu meje pokažem potni list in se odpeljem naprej, je pa tudi res, da me večina že pozna.

Na zadnjem albumu ste zbrali 39 hitov, menda pa pripravljate album z novimi melodijami. In to kljub dejstvu, da prodaja zgoščenk vse bolj pada.
Prodaja zgoščenk postaja globalni problem, o katerem se težko opredeljujem in se proti temu tudi težko borim. Obstoja pa v svetu tudi že prodaja preko interneta, gre za tako imenovano digitalno prodajo glasbe in verjetno bo to čez nekaj let že razširjeno tudi pri nas. Treba bo le vzpostaviti primeren sistem. Kar se tiče zadnjega albuma, je ta izšel pred nekaj meseci pri Croatia Records. Gre za zbirko mojih najlepših pesmi z naslovom The Platinum Collection. Poleg največjih uspešnic sem nanj uvrstil nekaj duetov, z Doris Dragović, Nino Badrić, Josipo Lisac in Arsenom Dedićem, pa tudi Željkom Bebekom, legendarnim pevcem skupine Bijelo Dugme, s katerim sva odpela skladbo Ima neka tajna veza. Nekaj je tudi živih posnetkov, med njimi čudovita Runjićeva pesem Na kraju puta ter priredba pesmi Rajka Dujmića Ako se rastanemo ter Đorđe Novkoviča Nikoga nisam volio tako. Pripravljam pa tudi že nov album, ki bo izšel konec leta. Vanj bom vložil veliko energije in tudi denarja, saj želim, da bo kvaliteten, ker si moja publika to zasluži.

Kdaj ste bili nazadnje v kinu in kateri film ste si ogledali?
Sploh ne hodim v kino, ker imam skoraj dva metra v višino in zato zelo težko zdržim dve uri na tistem sedežu.

Znano je, da ste iznajdljivi v kuhinji in da radi kuhate. Kaj najraje?
Dobro kuham vse, česar se lotim, čeprav tega ne počnem pogosto. Moji starši imajo restavracijo in to je njihov osnovni posel, moj pa je in trenutno ostaja glasba. Za hobi pa v restavraciji rad pokušam dobre jedi in dobra vina.

Osem let ste trenirali košarko, vam je kdaj žal, da ste šport zamenjali za glasbo?
Niti malo, saj bi to pomenilo, da sem se odločil narobe. Glasba me stoodstotno izpopolnjuje. Potujem, pojem, pišem pesmi, vsak dan sem v drugem kraju in prevozim tudi po 500 kilometrov na dan. Razveseljujem ljudi z glasbo in to mi je v največje zadovoljstvo. Menim, da je to moje poslanstvo.

V Domžalah začenjate letošnjo koncertno sezono v Sloveniji. Kaj pripravljate svojim oboževalcem?
Nepozabni koncert z dobrimi gosti, med njimi sta Alenka Gotar in Rebeka Dremelj. Na Domžale me nasploh veže veliko lepih spominov, saj sem v hotelu Krona preživel veliko časa. Garantiram nepozaben večer.

Ste slišali Rebekino pesem, s katero se bo predstavila na Eurosongu? Kakšno uvrstitev ji napovedujete?
Slišal sem jo in želim ji vse najboljše. Napovedi pa so zelo nehvaležna naloga, zato o tem raje ne bi.

Kakšna pa se vam zdi hrvaška skladba?
Verjamete ali ne, je nisem slišal, ker tudi Dore nisem gledal. Takrat sem bil na smučanju v Avstriji. Vem le, da so zmagali Kraljevi ulice, a njihove skladbe ne poznam.

Vas sploh zanimajo tovrstni festivali?
Ne. Jaz sem na Melodijah Jadrana trikrat zapored zmagal, na Dori pa enkrat, ko sem leta 1998 z Danijelo zapel v duetu skladbo Neka mi ne svane. Zdaj nimam nikakršnih ambicij po uveljavljanju na festivalih.

Omenili ste Danijelo, s katero sta že nekaj let par. Dolgo sta skrivala ljubezen, nas pa zanima, ali se morebiti vendarle obeta tudi poroka?
Za zdaj o poroki še ne razmišljava, a nikoli se ne ve, kdaj bo prišlo na vrsto tudi to. Ljubezni ne skrivava, nenazadnje sva bila tudi na naslovnici božične številke hrvaške revije Gloria, a menim, da je prav, da nekaj zasebnosti še vedno ohranjava zase.

Z Oliverjem Dragojevićem sta dobra prijatelja. Kdaj sta se nazadnje videla?
Pred nekaj dnevi. On je car in brez skrbi, še vedno je v izvrstni kondiciji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.