Magazin > Film & Glasba & TV
34 ogledov

Dan za umetniško Performo

Eclipse: In vino veritas Performa
Otvoritev 16. Peforme vas ob 19. uri vabi v Lutkovno gledališče Maribor, kjer bodo uprizorili performans Eclipse: In vino veritas.

Performa je mednarodni festival performansa in inovativnih umetniških akcij s področja glasbe, literature, gledališča, likovne in drugih umetnosti in v svojem programu ponuja video instalacije, reartikulacije znanih performansov iz zgodovine umetnosti, premierne projekcije videoperformansov, video in performans predavanja, ulične performanse, performativne instalacije, multimedijske, literarne in glasbene performanse.

V vseh teh umetniških oblikah se pogosto različni umetniški žanri hibridno prepletajo in rezultirajo v umetniških novumih. Nove tehnologije in intermedijska umetnost sta pogosta sopotnika performansa. Vsebine se dogajajo izven institucionalnih okvirjev, pogosto v urbanem okolju, na ulicah, trgih, v izložbah, naravni krajini in v neodvisnih prireditvenih prostorih.

Eclipse: In vino veritas (Lutkovno gledališče Maribor – Mala dvorana, 19:00)
Akterki v performansu In vino veritas sta vseskozi priči situacijam, katerih potek narekuje globina kozarca. Vse bolj se jima zdi, da to ne-kulturo pitja iniciira pradavni paradoks: pitje je ključni del obreda, v katerem se pivec spominja (ali celo podoživlja) žrtvovanja nekoga ali nekaterih v imenu resnice, a intenzivneje kot se tak obred izvaja, bolj spominjanje prehaja v alkoholno pozabo in se tako odmika od resnice.

7 sekund (Ulični performans, Vojašniški trg, 18:50)
Se ne srečava zadnjič in hkrati prvič? Kot prvi dotik, prva ljubezen in skomin vreden trenutek, ko čas ni več ne tvoj ne moj, je le distanca med nama, je pogovor in dogovor hkrati. So to srečanja ali pa morda le naključja? Pozdrav, spoznanje, prvi dotik med nama, prvi vtis, ki traja le 7 sekund. 7 sekund, da (me) spoznaš, da si ustvariš mnenje in natanko toliko, da te pritegnem v svoj svet. Kam greva kasneje, je epilog dogodka, ki raznese vsak kotiček naše misli.

Luka Martin Škof dela JAŠO (Lutkovno gledlaišče Maribor - Minoritska, 18.00)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.