Magazin > Film & Glasba & TV
15 ogledov

Današnji Dan Brown

George R. R. Martin Anže Petkovšek
Avtor Igre prestolov in drugih knjig iz sage v Sloveniji.

“V Sloveniji še nikoli nismo imeli avtorja, ki bi bil tako na vrhuncu svoje slave,” je prihod ameriškega pisatelja in scenarista Georgea R. R. Martina, ki bo oboževalcem na voljo danes ob 18. uri v knjigarni Konzorcij, pozdravil direktor Mladinske knjige Miha Kovač.

Avtor sage Pesem ledu in ognja, ki jo lahko v slovenščini beremo v prvih štirih knjigah, medtem ko je v angleščini te dni izšla že peta od načrtovanih sedmih, je brez dvoma na vrhuncu. Rezultat njegovega 30-letnega dela, v katerega spada tudi vrsta drugih, predvsem fantazijskih in ZF-knjig ter scenarijev, je 16 milijonov prodanih izvodov iz sage Pesem ledu in ognja, prevedenih v več kot 20 jezikov (brez klingonščine, kot v šali pravi sam), ter nastanek visokoproračunske TV serije Igra prestolov, v produkcijo katere je HBO vložil okoli 50 milijonov dolarjev.

Zaradi uspeha serije in knjig je revija Time duhovitega in do svojih oboževalcev izjemno odprtega Martina uvrstila med sto najvplivnejših ljudi na svetu, a mu slava in bogastvo, kot je dokazal včeraj, ko se je v Ljubljani predstavil medijem, v Kopru pa svojim bralcem, nista stopila v glavo.

Pisal je knjigo, ki se je ne bi dalo posneti

“Moje načelo je bilo vedno, da je vredno pisati le o konfliktu človeškega srca s samim sabo, preostalo pa je po mojem mnenju le pohištvo. Lahko pišeš o gradovih, Divjem zahodu, znanstveni fantastiki ali vsakdanjem življenju, a o tem, ali bo zgodba pomembna, na koncu vedno odloča ta konflikt,” je povedal Martin, ki je, razočaran nad vsemi filmskimi in televizijskimi omejitvami, sago pisal tako, da se po njej ne bi dalo posneti filma.

Sean Bean | Avtor: HBO HBO
“Niti v sanjah si nisem mislil, da bodo po teh knjigah kaj posneli, zato sem vanje vrgel vse, kar sem si lahko izmislil, od gradov, stometrskega zidu in različnih pokrajin do zmajev, likov in bitk, omejen le s svojo domišljijo, zato zdaj snemanje na srečo ni moj problem,” je dodal Martin, ki je ponudbe filmskih studiev zavračal, dokler ni prišel HBO.

Pri snemanju serije kljub temu veliko sodeluje, in sicer tako kot svetovalec pri izbiri igralcev kot pri pisanju scenarija. Kaj je še povedal, pa lahko preberete tudi v intervjuju v jutrišnjem Žurnalu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.