Magazin > Film & Glasba & TV
43 ogledov

Danes se pričenja canski filmski festival

Cannes
1/9
Žurnal24 main
Mednarodni filmski festival v Cannesu bo danes odprla romantična komedija Midnight in Paris režiserja Woodyja Allena. Za zlato palmo se bo na festivalu potegovalo 20 filmov.

Danes se začenja 64. filmski festival v Cannesu, ki se bo začel s predvajanjem filma Woodyja Allena Midnight in Paris, v katerem je zaigrala tudi francoska prva dama Carla Bruni Sarkozy. Festival pa bo 22. maja sklenil film Les Bien-Aimes Christopha Honora. Za glavno nagrado festivala zlato palmo se bo potegovalo 20 filmov.

V tekmovalnem programu bodo med drugim prikazali novi film španskega režiserja Pedra Almodóvarja La Piel Que Habito, v katerem je zaigral Antonio Banderas. Danski režiser Lars von Trier, ki je leta 2000 dobil zlato palmo za film Plesalka v temi, se na festival vrača s filmom Melancholia, brata Dardenne pa se bosta za tretjo zlato palmo potegovala s filmom Le Gamin au Velo. Ameriški režiser Terrence Malick bo predstavil The Tree of Life, izraelski režiser Joseph Cedar pa film z naslovom Heart Shulayim. Iz Japonske prihajata Takashi Miike s Ichimei in Naomi Kawase s Hanezu no Tsuki. Veliko Britanijo bo na festivalu zastopala Lynne Ramsay s filmom We Need To Talk About Kevin, iz Avstralije pa prihajata Julia Leigh s filmom Sleeping Beauty in Markus Schleinzer s filmom Michael.

Gostujoča država festivala bo Egipt, ki bo sploh prva gostujoča država v dolgi zgodovini festivala. V Cannesu bodo letos prikazali tudi filme iranskih režiserjev Jafarja Panahija in Mohameda Rasoulofa, ki sta bila zaradi obtožbe delovanja proti vladajoči politiki obsojena na šest let zapora. Njuni filmi bodo prikazani v sekciji Poseben pogled.

Glavni žiriji letošnjega festivala predseduje igralec, režiser in producent Robert De Niro. Žiriji, ki bo nagrado podelila v sekciji Poseben pogled, pa predseduje srbski režiser Emir Kusturica.

Častno zlato palmo za življenjsko delo bodo na letošnjem festivalu podelili italijanskemu režiserju Bernardu Bertolucciju.

Zmagovalec lanskega festivala je bil film Stric Boonmee se spominja tajskega režiserja Apičatponga Virasetakula.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.