Magazin > Film & Glasba & TV
143 ogledov

Deblas / Boginje: Tri ženske se bodo na odru uprle stereotipom in objele ženskost

boginje urška centa
Tri ženske, trije avtorski izrazi, trije arhetipi, trije obrazi. Andaluzija, Balkan, preteklost in sedanjost.

V sredo, 3. oktobra, ob 20. uri bo v veliki dvorani Kina Šiška v Ljubljani premierno uprizorjena celovečerna plesno-glasbena predstava Deblas / Boginje.

Urška Centa kot plesalka in koreografija soustvarja predstavo z glasbenico in vokalistko Katjo Šulc, avdiovizualno umetnico Kuklo, komponistom in basistom Robertom Jukičem in zasedbo domačih in tujih plesalcev in glasbenikov iz raznolikih ustvarjalnih okolij.

V predstavi raziskujejo skupne prostore, ki jih tvorita svetova Romov iz Andaluzije in Balkana, in jih s prenosom na sodobni čas in moderno, zahodnjaško okolje, spajajo s sodobnim plesom in jazz glasbo.

Predstava je zasnovana v obliki triptiha, ki skozi tri temeljne postaje – rojstvo, poroka, samota – išče skupne prostore Andaluzije in Balkana, se upira stereotipom, mačizmu in šovinizmu, hkrati pa objema ženskost, strast in lepoto. Avtorice v nepredvidljivem spoju giba, glasbe in podobe preigravajo različne arhetipe ženske, ki preizkuša meje, lastna in tuja pričakovanja, zastavljene in vsiljene ideale.

Plesalka in koreografinja Urška Centa raziskuje korenine flamenka in ga razširja na polje sodobnega plesa, skozi iskanje bistva, preizkušanje neznanih teritorijev, seganje v nezavedno. Pevka in glasbenica Katja Šulc je krik in je glas iz drugega sveta, napaja se pri flamenko poeziji, tradicionalnih romskih pesmih in abstraktnih folk vokalizacijah. Vizualna in glasbena perfomerka Kukla skozi zvok in podobo vstopa v polpreteklo zgodovino Balkana in njegov fatalizem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.