Magazin > Film & Glasba & TV
61 ogledov

Dejstva, ki so bila celo za film preveč neverjetna

Russell Crowe, Gladiator Žurnal24 main
Nekaj resničnih dogodkov, ki so jih izrezali iz filmov, ker so zveneli preveč nerealno.

Nekaj resničnih dogodkov, ki so jih izrezali iz filmov, ker so zveneli preveč nerealno.

1. Državni sovražniki – John Dillinger z leseno pištolo ni ugrabil treh ljudi, ampak sedemnajst.
Film govori o bančnem roparju Johnu Dillingerju, ki je iz zapora pobegnil s pomočjo kosa lesa, ki ga je oblikoval v pištolo in ga s pasto za čevlje pobarval na črno. Med svojim begom je ugrabil tri stražarje in izropal orožarno. Filmarji te ideje niso dobili iz stripa … Kot je povedal režiser Michael Mann, je Dillinger v resnici ukanil 17 stražarjev. Kakorkoli že, Mann se je odločil resnico zamolčati, saj se mu je zdela preveč neverjetna.

2. Cloverfield – Glavo Kipa svobode so povečali, da je bil videti lepše.
V grozljivki neznana pošast uniči simbol New Yorka – Kip svobode. Prizor, v katerem glava leži sredi ulice, so seveda uporabili v napovedniku za film. Na spletu se je takoj usul plaz negativnih komentarjev, češ da je glava premajhna. In filmarji so jo naknadno povečali.

3. Operacija Valkira – Polkovnik Klaus von Stauffenberg je bil večji akcijski junak kot Tom Cruise.
Tom Cruise je v filmu igral nacističnega polkovnika, ki poskuša ubiti Adolfa Hitlerja. Film se začne s prizorom, v katerem Stauffenbergovo četo napadejo zavezniška letala. V eksploziji polkovnik izgubi oko, roko in dva prsta, a poškodbe ga ne odvrnejo od nastavljanja bomb in streljanja. Že to, da se je s tremi prsti lahko sam oblekel, je presenetljivo. Ste mislili, da filmarji pretiravajo? Niso.

Von Stauffenberg je zmogel več kot njegov filmski dvojnik. Režiser Bryan Singer se je ustrašil, da ljudje dejstvom ne bodo verjeli, zato jih je priredil. Polkovnik je v resnici amputacijo roke prestal brez protibolečinskih tablet. Ni jih želel, ker bi ga predolgo omamile. Ko je pravi Von Stauffenberg zapustil bolnišnico, se je pred družino pošalil, da z desetimi prsti tako ali tako ni znal pravilno ravnati. Če bi isto rekel Cruise, bi film takoj izgubil verodostojnost, pa četudi bi temeljil na resnici.

4. Skrivna naveza – Resnični Omar je preživel skok iz šestega in ne četrtega nadstropja.
V peti sezoni policijske serije Skrivna naveza nepridiprav Omar Little skoči iz četrtega nadstropja neke stavbe, ker so mu za petami policisti. Omar skok preživi in se maščuje s pokolom. Čeprav so serijo označili za bolj realistično od ostalih policijskih nadaljevank, so mnogi ob tem prizoru dvignili obrvi. The Guardian se je celo vprašal, ali so bili pisci med pisanjem pijani. Lahko bi rekli, da pisci v resnici niso imeli poguma zapisati resnico. Pravi oboževalci serije namreč vedo, da liki temeljijo na resničnih ljudeh, tako tudi Omar. Ta lik med drugim temelji tudi na izkušnjah Donnieja Andrewsa, ki je nekoč prav tako skočil z neke stavbe in preživel – a ne iz četrtega nadstropja, temveč šestega!

5. Gladiator – Gladiatorji so bili večje zvezde od Russella Crowa
Režiser je iz filma izrezal prizore, ki bi film preveč približal zgodovinskim dogodkom, a iz akcijskega spektakla lahko naredili parodijo. Gladiatorji so bili namreč v resnici tudi obrazi različnih "oglaševalskih kampanj". Njihove podobe so visele po celem Rimu, nekateri pa so dobili celo svoje kipce, ki jim dandanes rečemo akcijske figurice. Ker pa so to relativno neznana dejstva, so se filmarji odločili, da Crowe v Gladiatorju ne bo oglaševal olivnega olja …

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.