Magazin > Film & Glasba & TV
31 ogledov

Deviškost nas vse vznemirja

Placebo
1/2
Dorian Šilec Petek
Festival Choregie. Edini festival novoglasbenega gledališča pri nas in najbrž v svetu.

Od nedelje do 13. januarja bo v Unionski dvorani v Mariboru s petimi premiernimi projekti gostoval 3. festival novoglasbenega gledališča Choregie, ki ga ja zasnovala Karmina Šilec, bolj znana kot dirigentka mednarodno uspešnega Zbora Carmina Slovenica. "Beseda choregie izhaja iz grščine, kjer naj bi bili choregi nekakšni meceni umetnosti. Sama sem namreč pri razvijanju ideje o konceptu choregie veliko črpala iz grške tragedije in vloge zbora v njej. Termin novoglasbeno pa se nanaša na glasbo, ki je nastala v današnjem času, in pa na glasbo, ki ni stalnica na odrih in je za nas tako rekoč nova," izvor nenavadnega imena festivala in njegov koncept pojasnjuje Šilčeva. Tako pet festivalskih produkcij spaja glasbo in gledališče (govor, gib, oder ...), "ki niso opera, opereta ali muzikal", pri čemer je v ospredju vokalno gledališče oziroma gledališče glasov.

Device – zvezde in zmagoslavje volje
Predstave, ki nastajajo po naročilu festivala, letos povezuje neobičajna tema – pomembno je biti devica (The Importance of Being a Virgin), s katero se po mnenju Šilčeve človeštvo ukvarja že stoletja: "Devištvo je posebna značilnost vrline vzdržnosti in podskupina razreda vedenj, ki nosijo oznako 'čistost'. Je zmagoslavje nad več kot le imperativi telesa. Deviškost je v vseh pogledih zmagoslavje volje. Ideja devištva je vznemirljiva in se izjemno vpleta v življenja ljudi po vsem svetu. Letošnji festival torej prinaša tematsko usmeritev, ki preigrava temo devištva skozi device – zvezde: Sponso Christi, Devico Marijo, Hčere Jeruzalema, svete device, kraljico Elizabeto l., samorogovo devico, Rand Abdel-Qader Hussein, dolgolase ženske in druge."

Meditativni Komu potok solz ne lije
"Vsak dogodek festivala bo zanimiv in drugačen od običajnih. Sama se zelo veselim premiere glasbeno-scenskega projekta Placebo ali Komu potok solz ne lije, v katerem bo slišati čudovito baročno glasbo in subtilno glasbo sodobnih avtorjev. Projekt je meditacija o ljubezni," pove Šilčeva o enem izmed otvoritvenih dogodkov EPK. Za predstave na sporedu od 8. do 10. januarja boste odšteli po 12 evrov, za tiste, ki jih bodo izvajali 12. in 13., pa 20.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.