Magazin > Film & Glasba & TV
78 ogledov

Disney končno za temnopolte princese

Risani film z naslovom Princesa in žabec že predvajajo v New Yorku in Los Angele Žurnal24 main
Dolgo časa so v Disneyjevih risankah prevladovali belopolti junaki. Če pa so bili prisotni temnopolti ali katerikoli drugi liki, so bili potisnjeni v ozadje.

Po 60 letih pa so ustvarjalci Disneyjevih likov začeli ustvarjati risane filme z glavnimi junakinjami drugih narodnosti. Tako smo leta 1992 v Aladinu videli Jasmin, ki je bila arabske krvi, leta 1995 doživeli Indijanko Pocahontas, tri leta zatem Kitajko Mulan in leta 2002 Havajko Lilo.

A šele z risanim filmom Princess and the Frog bomo videli prvo temnopolto junakinjo. Ideja o prvi Afroameričanki v glavni vlogi Disneyjeve risanke se je porodila že pokojnemu Waltu Disneyju, realiziral pa jo je trenutni direktor Pixar – Disney studiov John Lasseter.

Prva Disneyjeva risanka iz leta 1937 je bila Sneguljčica in sedem palčkov.

Pravljica v New Orleansu
Ron Clements
, ki je pri risanki sodeloval kot asistent režije, je pojasnil, da so si želeli ustvariti pravljico, kakršne pri Disneyu še niso.

Dogajalni kraj je New Orleans, ki je bilo najljubše mesto Walta Disneyja, pa tudi Lasseterja.

Igralka Anika Noni Rose, ki je glavni junakinji posodila glas in je nastopila v filmu Sanjska dekleta, je pojasnila, da bo imela prihajajoča risanka velik vpliv na temnopolte otroke, ki bodo začutili, da so nekaj posebnega. "Mislim pa, da bo tudi nekaj posebnega za nas, ki smo odraščali brez tovrstnih risank in še vedno čakamo na ta prelomni trenutek," je pojasnila Anika.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Pri Disneyju so še poudarili, da se je produkcija Princese začela leta 2006, torej preden je bil Obama izvoljen za predsednika. Igralka Jenifer Lewis (teta Willa pri Princu z Bel Aira) je dejala, da  je za temnopolte prebivalce ZDA to vsekakor zgodovinsko doživetje, saj imajo temnopoltega predsednika in prihaja pravljica s temnopolto junakinjo.

V filmu boste prepoznali glasove Oprah Winfrey, Terrencea Howarda, Johna Goodmana, Jima Cummingsa in prej omenjenih Anike Noni Rose ter Jenifer Lewis.

Kot zanimivost naj še dodam, da bo poleg prve temnopolte princese tokratna filmska glasba prinesla tudi odlične jazz in swing ritme, ki se bodo odlično zlili z okoljem New Orleansa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.