Magazin > Film & Glasba & TV
34 ogledov

Domišljijski svet žuželk

Drobižki Žurnal24 main
24. aprila v kinodvorane prihaja čudovita risanka za najmlajše – Drobižki.

Na majhni, mirni jasi sredi gozda je mlad par ravno končal piknik. Fant počiva pod borovci,
njegovo noseče dekle pa se sladka z jagodami. Nepričakovano nastopijo popadki in nemudoma
odhitita v bolnišnico, za seboj pa pustita ostanke piknika, med katerimi je tudi posoda s sladkorčki. Istočasno se komaj rojena, a neustrašna pikapolonica, ki se je izgubila v gozdu in so jo ujele muhe, zateče na varno v posodo s sladkorčki. Naslednji dan se znajde ujeta sredi bitke za kocke sladkorja med dvema kolonijama mravelj – črnimi in rdečimi. Spoprijatelji se z eno izmed črnih mravelj, Mandibulo, in ji pomaga braniti mravljišče pred napadom strašne vojske rdečih mravelj, ki jo vodi okrutni Butor.

Drobižki so ugledali luč sveta kot kratek film. Pozneje so ga razvili in razširili v odlično animirano
televizijsko serijo, opevano s strani kritikov, ki ni osvojila le Francije, ampak tudi druge dele sveta.
Izjemno priljubljenost lahko pripišemo predvsem medkulturni in medgeneracijski univerzalnosti zgodbe. Po seriji sta avtorja ustvarila še celovečerni film, ki po izvrstnosti niti malo ne zaostaja za serijami.
 
"Cilj filma je univerzalnost, osnovana na animaciji, ki ni kulturno pristranska. /…/ Film Drobižki je namenjen širši publiki, najprej in predvsem otrokom, vendar ne izključno njim. /…/ Odrasle bodo zabavali nekonvencionalni humor, filmska estetika in reference na filmske klasike,"  pravi producent Philippe Delarue.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.