Magazin > Film & Glasba & TV
21 ogledov

Drama pred rdečim platnom

Rdeča Peter Uhan
V Slovenskem narodnem gledališču Drama Ljubljana si lahko ob 20. uri ogledate dramo Rdeča, ki govori o specifičnem trenutku v življenju slikarja Marka Rothka.

Biografska drama ameriškega dramatika in scenarista Johna Logana v režiji Zvoneta Šedlbauerja v prvi vrsti odkriva karakterne poteze svetovno znanega ekspresionista Marka Rothka (Gregor Baković) in njegovo filozofijo umetnosti, spregovori pa tudi o zgodovini slikarstva 20. stoletja in o velikih slikarjih vse do Rembrandta in Michelangela.

Konec petdesetih let prejšnjega stoletja poteka pred rdečim platnom, ki bo kmalu viselo v prestižni restavraciji, svojevrstna drama med priznanim slikarjem in njegovim mladim asistentom Kenom (Saša Tabaković). Kar nekaj časa mine, preden drug drugemu odpreta svoje intimne svetove in se med njima lahko vzpostavi enakovreden dialog. Rothko spozna, da se je v vseh teh letih oddaljil od samega sebe, Ken pa, da je morda že skrajni čas za samostojno pot.

Rdeča odnesla šest nagrad
John Logan, med drugim tudi (so)avtor scenarijev za filme Gladiator, Letalec, Sweeny Todd: Hudičev brivec in najnovejši film o Jamesu Bondu – Skyfall, je igro Rdeča (Red) napisal leta 2009. Istega leta so jo krstno uprizorili v londonskem gledališču Donmar Warehouse in jo po nekaj mesecih prenesli na Broadway. Junija 2010 je prejela šest nagrad tony, tudi za najboljšo igro.

Za vstopnico boste odšteli 15 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.