Magazin > Film & Glasba & TV
44 ogledov

Dvajset let od smrti pevca Queenov

Freddie Mercury Live Aid Bono Paul McCartney Žurnal24 main
Danes mineva 20 let od smrti enega največjih glasbenih zvezdnikov prejšnjega stoletja in enega najboljših vokalov vseh časov, Freddieja Mercuryja.

Freddie Mercury je pustil izjemen pečat v glasbenem svetu in tudi po 20 letih, kolikor mineva danes od njegove smrti, še vedno velja za enega najboljših glasbenikov vseh časov. Freddie, s pravim imenom Farrokh Bulsara, se je rodil 5. septembra leta 1946 v Zanzibarju, današnji Tanzaniji, pri 18 letih pa se je z družino preselil v Veliko Britanijo. Svojo glasbeno pot je začel v skupini Smile, zatem pa je skupaj z Rogerjem Taylorjem, Brianom Mayjem in Johnom Deaconom ustanovil slavno zasedbo Queen, ki je postala ena najbolj priljubljenih in cenjenih bendov vseh časov. Med njihove največje uspešnice štejemo Bohemian Rhapsody, Crazy Little Thing Called Love, Radio Ga Ga in We Are the Champions.

Skupina je izdala 15 studijskih, pet koncertnih in številne kompilacijske albume, njihov kompilacijski album Greatest Hits iz leta 1981 pa je leta 2006 s 5,6 milijona prodanimi izvodi postal najbolj prodajani britanski album vseh časov. V ZDA pa je dosegel osemkratno platinasto naklado.

Freddie je umrl 24. novembra leta 1991 za pljučnico, ki je njegov od aidsa oslabljeni organizem ni prenesel. Dejstvo, da je HIV-pozitiven, je pevec vedel že od leta 1987, vendar je resnico skrival do samega konca in ves čas, ko je le zmogel, še naprej delal in nastopal. Javnost je vest o njegovi bolezni izvedela le dan pred njegovo smrtjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.