Magazin > Film & Glasba & TV
23 ogledov

Džentelmen tudi zasebno

scena 07.09.10., leonard cohen, foto: marko seruga Marko Šeruga
Leonard Cohen. O njem pred koncertom v Ljubljani z njegovim producentom.

"Delati z Leonardom je tako, kot bi si človek mislil. Tudi kot glasbenik je džentelmen. Zame je to velika čast in privilegij. Vsak, ki dela z njim v kakršnikoli povezavi, odide kot boljši glasbenik in verjetno tudi kot boljši človek. Vem, da nisem edini, če izjavim, da je bil Leonard Cohen mejnik v mojem življenju," je o delu z velikim poetom sodobne glasbe, ki bo 26. julija (po vsej verjetnosti zadnjič v Sloveniji) nastopil v Stožicah, za Žurnal povedal njegov baskitarist in producent Roscoe Beck, sicer dvakratni nominiranec za nagrado grammy, ki je sodeloval že tudi z drugimi svetovno znanimi imeni, kot so Stevie Ray Vaughan, The Dixie Chicks in Eric Johnson.

Priporočil ga je producent Joni Mitchell

S Cohenom sta se spoznala leta 1979, povezal pa ju je Henry Lewy, najbolj znan kot producent kantavtorice Joni Mitchell: "Henry je iskal studijskega basista za Leonardove snemalne dni, ki so pozneje postali album Recent Songs, in ker je poznal moje igranje že od prej, sem imel to srečo, da me je poklical. Ko so naju na kratko predstavili, je Leonard že prijel v roko kitaro in mi zaigral pesem, ki jo je razvijal – The Smokey Life.Vse skupaj je šlo zelo dobro, zato je Leonard mene in moj takratni bend Passenger povabil, naj z njim dokončamo album, in nas vzel na evropsko turnejo. Naš takratni kitarist Mitch Watkins z nami še danes igra v Leonardovem bendu." Na vprašanje, ali ima najljubšo Cohenovo pesem, bi najraje odgovoril, da vse, nato pa je začel pri albumih: že prej omenjeni Recent Songs, I'm Your Man, kjer je sodeloval kot koproducent, in legendarni Famous Blue Raincoat. Pri posameznih pesmih pa je Rosccoe dejal, da ne more izbrati: "Vsaka pesem, ki jo igramo vsak večer, in tudi vse tiste, ki jih ne!"

Iz Ljubljane je prinesel borovničke

Poleg Cohena so nanj med drugimi vplivali glasbeniki, kot so Miles Davis, Robert Johnson, Muddy Waters, The Beatles, James Brown, John Coltrane in Bill Evans. S Cohenom je v razprodanih Stožicah (koncert si je ogledalo okoli 12 tisoč ljudi, tokrat pa še ni popolnoma razprodan, op. p.) igral že pred tremi leti. V Ljubljani so ga najbolj očarale barvite stavbe in prijaznost ljudi. Nekoč je na neki drugi turneji v slovenski prestolnici v dar dobil domače borovničke, ki jih je označil za nadvse okusne: "Steklenica je zdržala nekaj mesecev, potem pa sem žal spil vse in zadnje borovnice, ki so ostale na dnu, sem si posul po sladoledu."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.