Magazin > Film & Glasba & TV
13 ogledov

Edina dovolj nora

1/2
Žurnal24 main
Katie Melua, britanska pevka, ki je svet osvojila s pesmijo Nine Million Bicycles, je med drugim koncertirala tudi 303 metre pod morsko gladino.
Za gledanje te vsebine potrebuješ Flash Player.

Rodili ste se in odraščali v Gruziji, v bivši Sovjetski zvezi, nato pa ste se preselili v Veliko Britanijo. Kakšno je bilo življenje tam v primerjavi s tem, ki ga živite danes?
Res je, moja družina prihaja iz Gruzije. Živeli smo kar dobro, saj je bil moj oče zdravnik. Država Gruzija pa se je v začetku devetdesetih ravno odcepila od Sovjetske zveze in zapadla v državljanjsko vojno in bilo je kar težko. Velikokrat nismo imeli tople vode in elektrike. Ljudje v Gruziji so imeli tudi zelo iluziorne predstave o zahodnem svetu, saj resnično niso vedeli kako je tam "zunaj". Moj oče je nato kot zdravnik dobil službo na Severnem Irskem in tako se je cela družina preselila tja.

Kakšni pa so vaši prvi vtisi o Sloveniji?
Žal nisem še imela priložnosti videti veliko. Bila pa sem navdušena nad pokrajino, ki sem jo videla, ko smo pristajali z letalom. In ljudje, s katerimi sem imela kontakt, so bili nadvse očarljivi in prijazni. Ko sem prispela, sem najprej obiskalo radijsko postajo, ki mi je podarila res lepo darilo.

Pa morda veste kakšna dejstva o Sloveniji še od prej?
Slišala sem, da je tu zelo razvito in priljubljeno snemanje in ogled filmov.

Katie je bila navdušena nad slovensko pokrajino. © Saša Despot

 

Vaše pesmi so zelo melanholične, nežne. Je to odsev vaše osebnosti ali ste sicer popolno nasprotje tega in se tako "uravnotežite"?
Težko je reči kakšna sem...Mar vi veste kakšni ste vi?

No, vsaj približno lahko rečem k čemu se bolj nagibam.
Mislim, da ima vsak človek potencial, da prestopi iz vsesplošne radosti in veselja v težko depresijo. Tako, da se definitivno počutim žalostno, ko pojem žalosno pesem. Mislim, da je prav, da se glasbenik vživi v emocije pesmi. Ko pa ne pojem teh pesmi, pa še ne pomeni, da sem potrta celo življenje (smeh).

Ste celo lastnica rekorda v Guinessovi knjigi rekordov in sicer za koncert, ki je bil najgloblje pod morsko gladino, neverjetnih 303 metrov. Kako ste dobili takšno idejo?
Šlo je za norveško televizijsko oddajo in bila sem edina dovolj nora, da sem v kaj takega privolila (smeh). S helikopterjem smo prileteli na plinsko črpalko sredi morja in nato so nas z dvigalom spustili pod površje. Bilo je neverjetno!

V Veliki Britaniji je v tabloidih izbruhnila prava mala vojna med vami in Amy Winehouse, ki se je začela, ko je Amy izjavila, da ne pojete pesmi svojega managerja, o katerih je povedala kar nekaj zaničevalnih besed...
Mislim, da so vse skupaj napihnili angleški tabloidi, saj Amy v resnici še nikoli nisem srečala v živo.

Katie in Amy se še nista srečali. © Saša Despot

 
Pa je verjetno, da bi Amy izjavila kaj takega?
Mogoče. Mogoče pa tudi ne. Najbrž je kaj povedala v zvezi s tem, kar je bilo nato vzeto iz konteksta.

Izjavili ste tudi, da ljudje kot so Amy Winehouse in Pete Doherty "glamurizirajo" jemanje drog.
Ne vem, če sta za to kriva prav onadva - mislim, da so za to bolj krivi mediji, ker se odločijo, da jih bodo imeli na naslovnicah. Ne bi rada za vse krivila medijev, ampak mislim, da lahko ljudje s svojimi življenji počnejo kar hočejo. Saj se Amy in Pete ne slikata sama.

Ste vi potem ravno nasprotje tega, "pridna punčka"?
Oh, definitivno ne. Ljudje so v medijih prikazani vedno zelo črno ali zelo belo, dobri ali slabi. Najbrž sta Amy in Pete tudi zelo v redu človeka, a mediji kažejo le njuno temno plat. Jaz sicer nisem slaba oseba, ampak imam tudi temačno stran, ki se je ne kaže v javnosti.

Je res, da ste kadili travo za glasbeno inspiracijo in nato prenehali nekaj let nazaj? Še kadite marihuano?
Res je, nehala sem kaditi travo za inspiracijo.

Pa sicer še kadite marihuano?
Na to raje ne bi odgovorila, ker ne bi rada delala reklame...

V srednji šoli Brit School ste tudi spoznali pevca skupine The Kooks Luka Pritcharda, s katerim ste bili par kar tri leta, predno sta se razšla leta 2005. Zakaj sta se pravzaprav razšla?
No...Vedno sem skušala čim manj govoriti o svoje zasebnem življenju. V Londonu si lahko še vedno privoščim, da hodim po cesti in me še vedno skoraj nihče ne prepozna. Še vedno lahko živim dokaj normalno življenje, to pa zato, ker sem svojo slavo, svoje delo ločila od svojega zasebnega življenja. Ko pridem domov, ne dovolim nikomur, da z mano ravno kot s slavno osebo.

Britanski mediji so objavili tudi zgodbo o domnevni aferi, ki ste jo imeli z žensko fotografinjo in s tem na vprašanje postavili tudi vašo spolno usmerjenost. Kako gledate na to?
Se vam zdi to slabo? Meni se ne zdi. O drugih pišejo mnogo hujše stvari. Kot sem rekla - trudim se ločiti zasebno in javno življenja in do zdaj sem imela s tem kar srečo.

Ste vedeli, da bo pesem Nine Million Bicycles postala tak globalni hit?
Ko sem jo prvič slišala, se mi je zdela dovolj nenavadna, da mi je bila všeč. Ampak nikoli ne veš, ko posnameš pesem, da bo hit. Gre bolj za to ali je tebi všeč ali ne.


Pesem Nine Million Bicycles je na noge spravila britanske znanstvenike. © Saša Despot

 

Zaradi stavka v tej pesmi pa ste imeli tudi nesoglasja z britanskimi znanstveniki na televiziji BBC.
Eden vidnejših britanskih znanstvenikov je objavil obsežen članek v priznani znanstveni reviji, da je sporen verz v pesmi, kjer pojem, da je je trditev, da smo od roba oddaljeni 12 milijard svetlobnih let le ugibanje in da nihče tega ne more zares potrditi. Oni so to vzeli kot žaljivko in začela se je polemika o tem, da je to pravzaprav približek in ne domneva. Najbrž niso dojeli, da gre tu tudi za umetniško svobodo in da ni bilo mišljeno tako smrtno resno.

Večkrat ste izjavili, da ste adrenalinska odvisnica. Kaj konkretno mislite s tem?
Poleg glasbe rada skačem s padalom, grem na "bungee-jumping" ali na vlak smrti. Karkoli kar mi požene kri po žilah in je drugačno in vznemirljivo!

Kdo so vaši največji glasbeni vplivi, oziroma katere cedeje največ poslušate?
David Bowie, Paul Simon, Leonard Cohen, Bjork in Portishead.

Katie bo 27. aprila nastopila v ljubljanski hali Tivoli. © Saša Despot

 
Kateri je po vašem najboljši album vseh časov?
Hunky Dory od Davida Bowieja.

Trenutno se odpravljate na svetovno turnejo in promovirate novi album. Kaj vas še čaka v prihajajočem letu?
Tako je, pripravljam se na svetovno turnejo, ki bo zelo obsežna, saj bo trajala vse do leta 2009. Nastopila bom seveda tudi v ljubljanski Hali Tivoli, 27.aprila.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.