Magazin > Film & Glasba & TV
20004 ogledov

EMA: Znano, s katero pesmijo nas bo na Eurosongu zastopala Ana Soklič

ema 2021
1/5
Adrian Pregelj
TV Slovenija je premierno predstavila skladbo, ki bo zastopala državo na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije. Izvedla jo bo Ana Soklič, ki lani s pesmijo Voda na Nizozemsko ni odpotovala, ker je tekmovanje prvič v zgodovini odpadlo zaradi epidemije covida-19. Evrovizija bo maja v Rotterdamu.

Zmagala je pesem z naslovom Amen. Ana Soklič bo na Eurosongu pela v angleščini.

"Navdih za skladbo je življenje samo. Veliko je stvari, ki me navdihujejo v življenju, in nekako črpam iz sladko-grenkega. Da je pesem nastala v tako elitni zasedbi, mi pomeni vse. To je bila moja dolgoletna želja, ki se mi je uresničila.To, da imam v svoji skladbi afriško-ameriški zbor, temnopolte pevce, mi res pomeni vse," je o skladbi za RTVS povedala Ana. 

Pri produkciji skladbe, ki jo preveva mogočen duh gospela, je sodelovalo več kot 60 ljudi. "Največji izziv pri ustvarjanju te skladbe je bilo najti neko skupno točno oziroma priti na isto valovno dolžino z Ano,“ je povedal Žiga Pirnat, eden od avtorjev skladbe, Bojan Simončič, ki je tudi sodeloval pri ustvarjanju pesmi, pa je dodal, da delo z Ano ni vedno enostavno, a so vsi napori pozabljeni, ko stopi na oder.

"Če sem iskren, me je kar skrbelo, kako bo prvič sodelovati z Ano in Žigo. Ko smo začeli, pa je bilo navdihujoče. Zdaj komaj čakam, da slišite, kaj smo sestavili," pa je povedal še en avtor pesmi Amen, Charlie Mason, ki se lahko pohvali številnimi uspešnicami. Sodeloval je tudi z Miley Cyrus, njegova skladba pa je že zmagala na Evroviziji. Bil je namreč soavtor pesmi Rise Like A Phoenix, s katero je leta 2014 zmagala Conchita Wurst (Avstrija). 

Pesem izbrala komisija

Pesem je bila predstavljena v oddaji Ema 2021, v kateri običajno izbirajo slovenskega predstavnika za Evrovizijo. Ker lahko po pravilniku Slovenijo ponovno zastopa lanska predstavnica, vendar z drugo skladbo, so člani komisij za Emo tokrat izbirali zgolj pesem. Poleg kakovosti so jo izbrali tudi na podlagi tega, katera je Ani Soklič najbolj pisana na kožo.

Na javni razpis je sicer prispelo 191 skladb, med katerimi sta končno skladbo izbrali dve komisiji. V prvem krogu so komisijo sestavljali dvakratna udeleženka Evrovizije, profesorica Darja Švajger, skladatelj in avtor zmagovalke pesmi Evrovizije 2007 Molitva Vladimir Graić ter Ana Soklič, v drugem krogu pa v sestavi Darja Švajger, vodja službe ZKP RTV Slovenija Mojca Menart in glasbenik Matevž Šalehar - Hamo.

ema2021 | Avtor: RTVS RTVS
Oddajo sta vodila Lea Sirk in Nejc Šmit. EMA se je letos osredotočala na zgodovino najbolj odmevnih slovenskih in jugoslovanskih nastopov, saj letos mineva 60 let od prvega nastopa nekdanje skupne države na Pesmi Evrovizije. Leta 1961 je Jugoslavijo zastopala Ljiljana Petrović, ki je v srbščini zapela slovensko pesem Neke davne zvezde na glasbo Jožeta Privška.

Tekmovanje za pesem Evrovizije bo maja v Rotterdamu potekalo pod strogimi ukrepi zaradi epidemije. Organizatorji so izključili možnost, da bi 65. tekmovanje potekalo v običajnih razmerah ob številni publiki. Zaenkrat imajo v načrtu t.i. scenarij B, ki predvideva občinstvo, a v zmanjšanem obsegu.

Rotterdam bo letošnjo Evrovizijo gostil po zmagi nizozemskega pevca Duncana Laurencea s pesmijo Arcade leta 2019 v Tel Avivu.

Komentarjev 9
  • leonardo 08:07 28.februar 2021.

    No ja, vsake oči imajo svojega malarja, tako pravijo. Ušesa pa tudi. Mislim, da z uvrstitvijo spet ne bo nič.

  • 991fddbb1635f14ad302a6f96992c252180f5d5e 06:29 28.februar 2021.

    Pesem je skupek pesmi, ki smo jih že slišali, vse pa vodi v poveličevanje duhovnosti in " unga tam gor" prbitga na plus!!

  • Avatar skeptik
    skeptik 22:27 27.februar 2021.

    Lea Sirk negledljiva in neposlušljiva. Oblečena kot vlačuga