Magazin > Film & Glasba & TV
36 ogledov

'Estrada je polna bolnikov'

Žurnal24 main
Domen Kumer se ne obremenjuje z govoricami, da je bila njegova zmaga na Pesmi poletja vnaprej dogovorjena.

Pevec Domen Kumer se utaplja v delu. Odprl je glasbeno, plesno in pevsko šolo Dee Kay, ustvarja svoj novi album in piše pesmi, ki jih bo poslal na natečaj za Emo 2009. Z njim smo spregovorili tudi o njegovih sanjah in ciljih ter o nevoščljivosti slovenske estrade.

 © domenkumer.com

 
Z Mirno Reynolds že nekaj časa pišete pesmi za druge. Ona piše besedila, vi pa glasbo. S kom sodelujete? Česa se lahko v bližnji prihodnosti veselimo?
V letih, odkar se udejstvujem tudi kot producent in avtor, sem imel priložnost sodelovati z mnogimi dobrimi in priznanimi glasbeniki tako iz Slovenije kot tudi iz tujine, kar me zelo veseli, saj sem se z izmenjevanjem novih pristopov in izkušenj veliko naučil. Sicer pa v mojo stalno ekipo že lep čas spadata Mirna Reynolds in Steffanio, s katerima sem se odlično ujel in sta, vsak v svojem slogu, po mojem mnenju zagotovo ena od najboljših piscev besedil pri nas. Torej, ja, Mirna piše besedila, zelo me veseli, da se je v tem našla, in prav ponosen sem, da sem jo prav jaz k temu spodbudil, ko mi je napisala prvo besedilo za skladbo Jutri. V zadnjih mesecih, ko sva spet združila moči, sva tako naredila kar nekaj odmevnejših projektov, v jesenskem in zimskem času pa poleg mojega, njenega in Petrinega (Petra Pečovnik, op. a.) novega projekta pripravljava tudi nekaj skladb, ki bodo poslane na natečaj za Emo 2009.

Katero pesem ste napisali zase? Kdo sicer za vas piše komade?
Od leta 2005, ko sem naredil skladbo Do Portoroža, sem avtor vseh svojih skladb. Moram reči, da me avtorstvo resnično veseli in izpopolnjuje vsaj toliko kot petje, zato se na tem področju res trudim biti vedno boljši in v koraku s trendi. Besedil pa se nisem nikoli lotil in glede na to, da imam dva najboljša pisca v Sloveniji, se jih tudi ne nameravam.

Kaj vas pri ustvarjanju navdihuje?

Navdih za glasbo dobim iz vsakdanjega življenja, čustev, ki me v tistem trenutku navdajajo, zgodb, ki sem jih doživel sam ali jih je doživel kdo, ki ga poznam … Glasba zagotovo vedno govori neko zgodbo, odraža razpoloženje in občutke. S primernim besedilom je potem celota popolna. Naučil sem se vedno poslušati svoj notranji glas, saj se je v nasprotnem primeru vedno pokazalo, da sem storil napako, ker ga nisem hotel slišati. Sicer pa veliko idej dobim na potovanjih, ko zamenjam okolje. Takrat sem še posebej ustvarjalen. Seveda pa ob vsem tem budno spremljam svetovno produkcijo, ki spreminja trende z neverjetno hitrostjo, in jo poskušam prilagoditi slovenskemu občinstvu. Za zdaj mi očitno uspeva, saj publika moje skladbe odlično sprejema, kar me zelo veseli.

S pesmijo Kamasutra ste zmagali na Pesmi poletja. Na kaj mislite, ko pojete to pesem? Leži Kamasutra na vaši knjižni polici?
Tako je, odločil sem se za duet s svojo varovanko Petro Pečovnik in Kamasutra je bila kljub vsem trapastim namigovanjem rumenih medijev o najinih domnevnih intimnih odnosih za naju idealna (smeh)! In Steffanio, ki se je lotil besedila, je še enkrat dokazal, da zna takšne vroče teme vrhunsko ubesediti na zelo simpatičen in hudomušen način. Zmage nisem pričakoval, saj je bila skladba še dokaj sveža, a očitno se je ljudem hitro prikupila. Na kaj mislim? Med petjem se s Petro na odru predvsem dobro zabavava, tako da ste se zmotili, če ste mislili, da me izvajanje Kamasutre vznemirja (smeh)! Kar pa se tiče knjige, sem jo prelistal, a bolj iz radovednosti. Sem namreč mnenja, da seks ne sme biti matematika in izvajanje akrobacij po navodilih knjige. Sem raje sam inovativen (smeh)!

Kaj pravite na zlobne jezike, ki trdijo, da je bila zmaga na Pesmih poletja vnaprej dogovorjena?
Takšna in drugačna zlobna namigovanja se pojavijo ob vsaki zmagi kateregakoli izvajalca. Ne obremenjujem se s tem, saj gre za neutemeljene obtožbe, ki so večinoma plod nevoščljivosti in občutka ogroženosti določenih ljudi. Estrada je polna egocentrikov in pozornosti željnih bolnikov, ki bi za uspeh šli prek trupel. Meni se prav smilijo …

© domenkumer.com

 

Dosegli ste že kar nekaj zmag. Katera je bila najslajša?

Vsaka je po svoje sladka, iz vsake sem se nekaj naučil in mi je prinesla nove priložnosti in izkušnje. Je pa res, da mi je še posebej ljuba prva zmaga na festivalu Melodije morja in sonca, ko sem slavil s skladbo Do Portoroža. Ker, saj veste, prve nikoli ne pozabiš (smeh)!

Pripravljate tudi pesmi za Emo? Kaj menite o tem izboru?
Da, z Mirno sva prav v teh dneh zelo zaposlena s skladbami, ki bodo poslane na natečaj za Emo 2009. Čeprav glasbeniki po navadi čakamo do zadnjega trenutka in se mi zdi, da nas večina najbolje funkcionira, ko nam že teče voda v grlo, sva se odločila, da se letos za spremembo projektov lotiva prej in prihraniva nekaj svojih živcev (smeh)! Poleg presunljive skladbe Punčka iz porcelana, ki jo Mirna tudi izvaja, tako pripravljava še nekaj drugih skladb za preostale izvajalce. Srčno upam, da bo komisija pozabila na osebne predsodke in v skladbah iskala kakovost, ki jo skladbe, ki jih pripravljava, zagotovo imajo. Sicer pa menim, da je Ema še vedno najbolj odmeven festival pri nas in zato odlična priložnost za promocijo, pa četudi ima zadnja leta malce negativen prizvok.

Zadnja leta na Evrosongu nismo dosegli vidnejših uspehov. Kakšno pesem potrebujemo, da bi se uvrstili višje?
O tem pa si ne bi dovolil soditi. Se mi pa zdi, da se mora za zmago ''poklopiti'' veliko stvari in ni vse odvisno samo od skladbe same. Dejstvo je, da smo malce na slabšem tudi zaradi svoje majhnosti, saj v tujini ne živi toliko Slovencev, ki bi glasovali za nas. Po drugi strani, če ima skladba tako imenovani faktor X, ni pomembno, ali gre za majhno državo. No, kakorkoli že, mene prav žalosti, da nikoli ne stojimo za tistimi izvajalci, ki se vrnejo brez vidnejšega uspeha. Ta dvoličnost, pomanjkanje domoljubja in neprepričanost vase, je del naše mentalitete, ki mi ni prav nič všeč. Sploh zato, ker se obrnemo proti tistemu, ki smo ga sami izbrali!

Kaj so vaši naslednji cilji?

Uf, veliko jih je! Star sem šele 25 let in imam pred sabo še vse življenje, saj sem ravnokar prilezel iz plenic (smeh). Kar se kratkoročnih načrtov tiče, so to zagotovo letošnja Ema in pa novi zimski projekti mojih varovancev. Poleg tega pripravljam svoj drugi album, ki ga nameravam izdati še letos. Zame je to prav posebna prelomnica, saj bo v nasprotju s prvim v celoti avtorski. No, poleg nastopov in ustvarjanja glasbe pa sem se prejšnje leto lotil še enega podviga in odprl svojo glasbeno, plesno in pevsko šolo Dee Kay. Zato je med mojimi načrti tudi to, da mladim nadobudnežem ponudimo še bolj kakovosten program, še več zanimivosti in še več priložnosti, da sežejo po zvezdah ... Dolgoročno gledano seveda imam določene sanje in cilje, a morajo še dozoreti in so seveda odvisni tudi od novih priložnosti in nenadnih preobratov, ki jih prinese življenje. Bomo videli, vsekakor pa želim, da glasba ostane del mene. Trenutno sem srečen in zadovoljen, saj dobivam potrditve, da delam korake v pravo smer in sem obkrožen s pravimi ljudmi!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.