Magazin > Film & Glasba & TV
47696 ogledov

Eurosong: Šok za Hrvate

roko blažević
V Tel Avivu so izbrali še drugo deseterico držav, ki se bodo v soboto z upanjem na zmago ponovno predstavile na 64. tekmovanju za pesem Evrovizije.

Gledalci in žirije so v finale poslali Severno Makedonijo, Nizozemsko, Albanijo, Švedsko, Rusijo, Azerbajdžan, Dansko, Norveško, Švico in Malto. Osem držav se je moralo posloviti. Našim južnim sosdom se ni uspelo uvrstiti v finale. Roko Blažević je kljub "angelskemu" nastopu izpadel.

Znana balkanska pevka Tamara Todevska, znanka Evrovizije kot spremljevalna vokalistka, je Severni Makedoniji pripela finale s skladbo o ponosu, Albanija pa se je uvrstila z Jonido Maliqi, ki prepeva o raznolikosti med ljudmi.

Dansko in Švedsko predstavljata nekdanja športnika - bivša umetnostna drsalka Leonora s pesmijo o večni ljubezni in nekdanji šprinter John Lundvik, dobitnik osmih medalj, ki se je na odru s spremljevalnimi mamami spraševal, ali je prepozno za ljubezen. Nizozemsko je v finale popeljal Duncan Laurence z osebno izpovedjo o čustvih ob klavirju in je po besedah voditelja televizijskega prenosa Andreja Hoferja tudi letošnji favorit.

Ruski predstavnik Sergej Lazarev je na sceni z dežjem prepričal s pesmijo Scream, azerbajdžanski pevec Chingiz pa s skladbo Truth, podprto z elektroniko. Švici in Malti sta finale zagotovila mladi Luca Hänni s pesmijo She Got Me in prav tako mlada Michela s pesmijo o kameleonih. Norveška pa bo v sobotnem finalu po zaslugi skupine KEiiNO, ki združuje elektroniko s tradicionalno glasbo severa. Skladbo Spirit In The Sky so odpeli tudi v jeziku Laponcev.

Evrovizija nima ničesar s politiko, na njej se glasuje za pesmi, je izpostavil eden od voditeljev, glasovanje pa je skrajšala priljubljena izraelska skupina osmih hendikepiranih glasbenikov Shalva Band s skladbo A Million Dreams. Podobno misel si je drugo največje izraelsko mesto izbralo tudi za slogan letošnje Evrovizije - Dare to Dream (Upati si sanjati).

V torek so se v finale uvrstili predstavniki Grčije, Belorusije, Srbije, Cipra, Estonije, Češke, Avstralije, Islandije in San Marina ter tudi Slovenije, ki jo zastopata Zala Kralj in Gašper Šantl s skladbo Sebi. Glede na žreb bosta nastopila v prvi polovici finala, točen vrstni red pa bodo organizatorji določili po nocojšnjem predizboru.

V soboto bo nastopilo 26 držav, poleg 20 iz obeh predizborov še Izrael kot letošnji gostitelj ter Italija, Francija, Španija, Nemčija in Velika Britanija.

 

Komentarjev 7
  • Boris 22:46 17.maj 2019.

    A, j*** ga, popušili ...

  • Avatar vec
    vec 16:15 17.maj 2019.

    Sem vedel da teli Blaževići, nejsu kej prevečt DIHTIG u gvavo, poglejte njegovega žlastnika Čiro-ta, zgleda morta bit 100% v sorodu če ne celo ožjem, ROKO, ČIRO ipd. ista loza garant

  • Avatar Leon
    Leon 14:32 17.maj 2019.

    Ojoj ,Hrvati ki se imajo za glasbeno nacijo .