Magazin > Film & Glasba & TV
21 ogledov

Everest - gora na moji poti

Everest - gora na moji poti Celjski mladinski center
O svoji alpinistični izkušnji bo v Celjskem mladinskem centru nocoj ob 20. uri predaval Andrej Štremfelj.

Gore so ljubezen. Gore so izziv. So hrepenenje in so cilj. A na vrhu te vedno čaka še pot nazaj. Tega ne smemo pozabiti.

Leta 1979 so priprave na odprave potekale drugače kot dandanes. Bilo jih je manj, na dovoljenje za pristop se je čakalo dlje. Na odpravo za ta, prvi slovenski in takrat še jugoslovanski Everest so se pripravljali dve leti. Želja po uspešnem pristopu je bila na eni strani povsem osebna, po drugi pa je odpravo preveval tudi skupinski duh – uspeti zaradi pričakovanja vse Slovenije, Jugoslavije.

Andrej Štremfelj in zdaj pokojni Nejc Zaplotnik sta tistega 13. maja stala čisto blizu Vesolja. Na višini nad 8000 metri se že nekako vidi, bolj sluti, da je Zemlja okrogla. Preživeti nekaj minut tako visoko, ni dano vsakemu. Andrej Štremfelj je to doživel dvakrat – drugič še leta 1990, ko sta na Everest prišla z ženo Marijo in jima je šele kasneje gospa Elisabeth, kronistka v Katmanduju povedala, da sta bila na vrhu kot prvi zakonski par sploh.

Za vstopnico boste odšteli pet evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.