Magazin > Film & Glasba & TV
30824 ogledov

Evrovizija: Pevki so morali pomagati na oder

evrovizija
V Lizboni so izbrali prvih deset držav, ki se bodo v velikem sobotnem finalu merile za zmago na 63. tekmovanju za pesem Evrovizije.

Žirijo in gledalce so prepričali predstavniki Avstrije, Estonije, Cipra, Litve, Izraela, Češke, Bolgarije, Albanije, Finske in Irske.
V areni Altice so nocoj sicer nastopili še glasbeniki iz Azerbajdžana, Islandije, Belgije, Belorusije, Makedonije, Hrvaške, Grčije, Armenije in Švice. A tem nacionalne strokovne žirije ter gledalci iz držav, ki so se predstavile v prvem predizboru, ter Španije, Velike Britanije in Portugalske, niso namenili dovolj glasov.

So si pa zanesljivo finale priborile države, ki so jim to v zadnjih dneh napovedovale že stavnice: ena večjih favoritk za zmago Izraelka Netta s pesmijo Toy, Estonka Elina Nechayeva, ki stavi na svojo pop opero La Forza, Čeh Mikolas Josef z Lie To Me, ter bolgarska zasedba Equinox, sestavljena zgolj za nastop na Evroviziji, s pesmijo Bones.

Tik pred razglasitvijo so obudili spomin na lansko zmagovalno pesem Amar Pelos Dois Salvadorja Sobrala. Zavrteli so kratke izseke iz vnaprej posnetih priredb zmagovalne pesmi lanskih nastopajočih, za konec pa so zvrstile še vse dvanajstice lani v Kijevu podeljene Sobralu.

Za Slovenijo bo zanimivejši drugi predizbor v četrtek, ko bo oder med 18 državami kot predzadnja zavzela Lea Sirk s pesmijo Hvala, ne! Za finale se bo potegovala skupaj z Norveško, Romunijo, Srbijo, San Marinom, Dansko, Rusijo, Moldavijo, Nizozemsko, Avstralijo, Gruzijo, Poljsko, Malto, Madžarsko, Latvijo, Švedsko, Črno goro in Ukrajino. Takrat bodo lahko za najljubše glasovali tudi slovenski gledalci in poslušalci ter slovenska strokovna žirija.

V sobotnem finalu bo poleg izbrane dvajseterice iz obeh predizborov mogoče slišati še predstavnike šestih držav, ki so se vanj uvrstili neposredno: Portugalske kot letošnje gostiteljice ter Italije, Francije, Španije, Nemčije in Velike Britanije, ki največ prispevajo v proračun Evropske radiodifuzne zveze.

Na največjem glasbenem tekmovanju stare celine letos sodeluje 43 držav, in sicer pod skupnim sloganom Vsi na krov!
Skozi evrovizijsko tekmovanje bodo prvič v zgodovini popeljale štiri voditeljice - Filomena Cautela, Silvia Alberto, Daniela Ruah in Catarina Furtado, za slovenske gledalce pa bo vse tri televizijske prenose tradicionalno komentiral Andrej Hofer.

Paša za oči

Eleni Foureira | Avtor: Profimedia Profimedia

Največ prahu sta dvignili predstavnici Cipra in Estonija. Ciprčanko Eleni Foureira so označili za kopijo pevke Beyonce. S svojim nastopom in pesmijo Fuego je na noge dvignila celo dvorano, tudi zaradi pirotehničnih vložkov. Eden od tujih komentatorjev je po pisanju Bilda izjavil, da so vsi prisotni lahko veseli, da se ni vnel leseni strop dvorane. 

Elina Nechayeva | Avtor: Profimedia Profimedia

Operna pevka iz Estonije, Elina Nechayeva, je nosila obleko, ki je težka osem kilogramov in je narejena iz 53 kvadratnih metrov blaga. Na oder ji je pomagalo šest ljudi. Gre verjetno za najbolj drago kreacijo v zgodovini Evroviziji. Stala naj bi 65 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.