Magazin > Film & Glasba & TV
23504 ogledov

Evrovizijski zmagovalci kršili pravila, bodo sledile sankcije?

evrovizija Profimedia
Po zmagi Kalush Orchestra se je zgodilo to.

V soboto je na Eurosongu slavila Ukrajina. Pevec skupine Kalush Orchestra je po nastopu prosil za pomoč za svojo domovino, čeprav so politične izjave na tem festivalu prepovedane. "Prosim, pomagajte Ukrajini, Mariupolu in Azovstalu," je po zmagi s pesmijo Stefania, ki jo je napisal za svojo mamo, povedal Oleh Psiuk.

EBU pravi, da zmagovalcev ne bodo doletele sankcije, saj razumejo "močna čustva". "Izjavo skupine in drugih umetnikov v podporo Ukrajincem razumemo kot humanitarno in ne politično gesto," so zapisali v izjavi za javnost.

Rusija se zaradi vojne ni smela udeležiti Evrovizije, italijanska policija pa je dejala, da so ubranili napad ruskih hekerjev.

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je Evropo pred dogodkom pozvalo, naj glasujejo za njihovo pesem. "Slavimo, podpiramo in verjamemo v našo pesem. Naš pogum navdušuje svet, naša pesem osvaja Evropo," je, ko je bilo jasno, da so zmagali, na Telegramu zapisal ponosni ukrajinski predsednik. Dan po zmagi so se zmagovalcem poklonile tudi ukrajinske železnice, ki so vlak poimenovale Stefania, spletni iskalniki pa so zabeležili znatno povečanje iskanja informacij o Mariupolu. 

 

Komentarjev 2