Magazin > Film & Glasba & TV
12 ogledov

Exit kot izhod za Terraneo

Exit Arhiv organizatorja
Veliki in utečeni Exit ter šibeniški Terraneo dišita tujcem.

Beseda Srbija je v zadnjih 15 letih devalvirala in vse prehitro asociira na vojno, slab življenjski standard in korupcijo. A vse ni tako črno. V Novem Sadu se odvija glasbeni festival Exit, ki ga je samo lani obiskalo 175 tisoč ljudi in ga je britanski The Sun uvrstil med osem najboljših festivalov globalne vasi. "Priprava tako obsežnega festivala traja vse leto; takoj ko se festival konča, se že dela za naslednjega. Deset mesecev je zelo močan tempo, delajo pa ljudje z vsega sveta; največ sicer iz te regije," je povedal Bojan Rojko, predstavnik festivala za odnose z javnostmi v Sloveniji, in dodal, da pri postavitvi pomaga kar 1.700 prostovoljcev. Manj znano je, da so Exit leta 2000 pomagali na noge postaviti trije novosadski študentje, na njem pa so nastopali samo srbski bendi, kajti festival je predstavljal idealen način odpora proti tedanjemu režimu in Slobodanu Miloševiću. Po letu 2003 pa je prešel v novo formo štirih dni, ki jo je obdržal do danes. Letošnji festival se bo odvil med 12. in 15. julijem ter bo postregel s plejado velikih svetovnih imen rock in dance glasbe; med temi bodo tudi Guns N' Roses, Duran Duran in New Order.

Mala renesansa v Šibeniku s Terraneom

Sedemsto kilometrov od Exita in 450 kilometrov od Ljubljane leži Šibenik, mesto, ki postaja zanimivo prav zaradi glasbenega festivala. Do lani, ko je zapihal svež veter in napel jadra Terraneu, je bil namreč Šibenik s propadajočo industrijo od Hrvatov pozabljen, Terraneo pa mu je dal življenje. Festival prvenstveno pokriva indie rock glasbo, njegov oče pa je legendarni hrvaški promotor Mate Škugor, ki je glasbeno vzgojil številne zagrebške mulce. "Gre za srednje velik festival z dvema glavnima odroma, pri čemer se nastopi skupin le težko prekrivajo," je povedal Škugor, ki je obenem umetniški direktor festivala. Lokacija festivala bo tako kot lani stara opuščena vojašnica v Šibeniku, ki se bo med 7. in 10. avgustom polnila s pisanim plemenom obiskovalcev. Poleg 50 potentnih in svežih bendov (seveda so med njimi tudi stari) bo ekipa Terranea letos ponudila ekodelavnice, nastope didžejev in vidžejev, predavanja, kopanje ter marsikaj drugega, špekulacije o prodaji festivala Britancem pa je Škugor zanikal in povedal: "Festival vodijo Hrvatje in ostaja v našem lastništvu." Slovenske barve na šibeniški indie regati zastopajo The Toronto Drug Bust in Žoambo Žoet Workestrao.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.