Magazin > Film & Glasba & TV
19 ogledov

Falkovo nebo nad Berlinom

Nebo nad Berlinom Slovenska kinoteka
Slovenska Kinoteka v Ljubljani bo danes dva filma namenila v spomin letos preminulemu Petru Falku. Ob 19. uri si boste tako lahko ogledali film Kalifornijske lutke (... All the Marbles), ob 21.15 pa bo na sporedu Nebo nad Berlinom (Der Himmel über Berlin)

Kalifornjiske lutke pripovedujejo o Harryju Searsu (Peter Falk), menedžerju para drugoligaških ženskih rokobork na večni turneji po Ameriki. V obupanem poskusu, da bi navdušili množice, se spustijo tudi v rokoborbo v blatu. Poslednji film Roberta Aldricha je bil ob premieri pričakan na nož, češ da je nekdaj veliki avtor (Vera Cruz, Poljub smrti, Napad, Ducat umazancev) z izbiro pogrošne tematike povsem zabredel; tridesetletna distanca v filmu razločno prepoznava postmoderno ironijo v pristopu k plaži in matrico za ugledno Turnejo Mathieuja Amalrica, obenem pa je že zgolj sijajna, uživaška vloga Petra Falka povsem dovolj za več kot spodobne cinefilske užitke.

V filmu Nebo nad Berlinom pa zazidani v svojo samoto in zatopljeni v svoje opravke Berlinčani ne vidijo angelov okrog sebe, ki jih budno opazujejo in o smrtnikih razpravljajo. Damiel (Bruno Ganz), eden izmed angelov, si želi doživeti usodo človeka in občutiti vse tisto, kar je do sedaj le opazoval. Zaljubi se v cirkuško artistko. Že počlovečeni angel (Peter Falk) mu pomaga pri odločitvi, da postane običajen smrtnik. Damiel večno življenje in popolno razumevanje zamenja za prelepo in srhljivo izkušnjo človeka, ki je na poti v ljubezen.

Cena vstopnice za ogled posameznega filma je tri evre.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.