Magazin > Film & Glasba & TV
49 ogledov

Fantastične Hoffmannove pripovedke

Hoffmannove pripovedke Tiberiu Marta, SNG Maribor
Ob 17. uri bo v Slovenskem narodnem gledališču Maribor prvo ponovitev po včerajšnji premieri doživela opera z naslovom Hoffmannove pripovedke, v kateri se stapljajo fantastične in groteskne prvine.

Opera, v kateri se stapljajo fantastične, sentimentalne in groteskne prvine, je nastala po knjižni predlogi Ernsta Theodorja Amadeusa Hoffmanna, vsestranskega nemškega umetnika, ki je z estetiko svojih literarnih del močno zaznamoval evropsko romantiko.

Francoski libreto je v sodelovanju z Michelom Carréjem napisal Jules Barbier. Operno zgodbo, ki se za razliko od ostalega železnega repertoarja ne dotika le sočnih ljubezenskih avantur, ampak se posveča tudi poetičnim in bivanjskim samoizpraševanjem, sestavljajo različne pripovedi (Družba v kleti, Peskar, Božična zgodba, Rath Krespel, Izgubljena slika v zrcalu), v katerih nastopa kot osrednji lik kar Hoffmann sam. Offenbach pa jih je zaradi močnega nagovora Hoffmannove proze uspel povezati v integralno celoto, prežeto z danes že večkrat predelanimi melodijami ter z bogato orkestracijo, iz katere veje tudi pristen smisel za humor in dinamično odrsko dogajanje. Največji pomen opere pa je gotovo vzpostavitev stika med realnim in fantazijskim svetom, ki odpira gledalcu bogat domišljije svet in vpogled v njegovo podzavest.

Nova operna produkcija, v kateri boste lahko občudovali gledališko inovativnost mednarodno znanega japonskega režiserja Juna Agunija, obeta tudi zanimivo glasbeno popotovanje, po katerem nas bo vodila subtilna dirigentska roka Marka Letonje, ki vedno znova odkriva bogate zvočne barve romantične glasbe.

Cena vstopnice je 25 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.