Magazin > Film & Glasba & TV
45 ogledov

Film boljši od knjige

petdeset odtenkov sive Youtube
Prve recenzije filma Petdeset odtenkov sive, ki sloni na razvpitem romanu E. L. James, v režiji Sam Taylor-Johnson, ocenjujejo, da je filmska različica dela boljša od knjige.

Variety je presodil, da je film postregel s pomembno nadgradnjo knjige, The Guardian pa je film označil za priredbo, ki je boljša, kot naj bi bila, je povzel britanski BBC.

Film Petdeset odtenkov sive prinaša zgodbo o študentki književnosti Anastasii Steele, ki naredi uslugo svoji sostanovalki in namesto nje opravi intervju s premožnim in uspešnim poslovnežem Christianom Greyem. Multimilijonar jo popolnoma prevzame, njega pa premamita Anastasiina lepota in svobodni duh. Spustita se v strastno razmerje, ki ga ogrožata Christianova preteklost in obsesivna potreba po kontroli in nadvladi.

V kožo Christiana se je vživel Jamie Dornan, v vlogo Anastasie pa Dakota Johnson. Recenzent za film specializiranega portala Variety Justin Chang je film označil kot obrušen v primerjavi s filmi za odrasle. Dodal je, da predstavlja blago provokacijo v današnji, s pornografijo zasičeni družbi. Jordan Hoffman iz The Guardiana je pohvalil Johnsonovo za vlogo štoraste, nedolžne Ane.

O seksualnih scenah se je razpisala kritičarka časnika New York Post Sara Stewart: "Film se ne pretvarja, da bi bil kaj drugega, kot je - lahkoten pornič za ženske."

Revija Time Out je film označila za ohlapno adaptacijo, ki si ne zasluži biti povezana s knjigo E. L. Jamesove, po kateri je nastala. Hkrati pa so v reviji izrazili začudenje, da morda ravno zato prepriča.

Kritik časnika Screen Daily Tim Grierson pa je zapisal: "Sprejmite to pristno seksi, nekoliko norčavo in mestoma sramežljivo romantično dramo po njenih eskapističnih pravilih, pa boste v njej našli zadostno zadovoljstvo."

Film so v Sloveniji premierno predvajali sinoči, minuto čez polnoč. Sicer so uradne premiere po svetu napovedane za danes in petek, 13. februarja.

Komentarjev 1
  • JohnSmith30699 19:00 12.februar 2015.

    ne vem od kje vam da je to dober film, trenutne kritike kažejo da je film polom!Justin Craig from Fox News described the film as medicore: 'Just how sexually explicit is “Fifty Shades of Grey?” It’s mild. <br ...prikaži več />'Sure there’s plenty of nudity, but more salacious material is shown every day on cable. It’s not even close to late-night Cinemax. You’ll find more disturbing images in “Saw” or “Game of Thrones.”'The mediocre plot, bland characters and tepid tone don’t do any favors. Director Sam Taylor-Johnson treats the movie as serious as a cadaver, which is truly a major disappointment.'A writer for the Associated Press coyly noted 'there is more scintillating material in a premium HBO show'.Lindsey Bahr said Fifty Shades was 'run of the mill' - drawing the comparison with sex-laden cable shows like Game of Thrones, or Lena Dunham's Girls, which is notoriously graphic and unsentimental when it comes to copulation.Josh Dickey at Mashable said: 'It's just