Magazin > Film & Glasba & TV
1802 ogledov

Film CODA je veliki zmagovalec letošnjih Oskarjev

oskarji
1/7
Profimedia
Družinska drama o gluhih CODA režiserke Sian Heder je na sinočnji podelitvi filmskih nagrad v Los Angelesu pobrala oskarje v vseh treh kategorijah, v katerih je bila nominirana, vključno s prestižnim oskarjem za najboljši film leta.

Ameriška filmska akademija je v Hollywoodu priredila že 94. podelitev filmskih nagrad oskar. Prvič v zgodovini so jo vodile tri ženske naenkrat - komičarki Amy Schumer in Wanda Sykes ter igralka Regina Hall.

Družinska drama o gluhih CODA režiserke Sian Heder je pobrala oskarje v vseh treh kategorijah, v katerih je bila nominirana, vključno s prestižnim oskarjem za najboljši film leta. Coda je dobila še oskarja za priredbo scenarija (Sian Heder) in za stransko moško vlogo (Troy Kotsur). 

Ariana DeBose pa je za vlogo v West Side Story dobila oskarja za najboljšo igralko v stranski vlogi.

Kenneth Branagh je prejel nagrado za najboljši izvirni scenarij, in sicer za film Belfast.

Za najboljšo igralko je bila razglašena Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye), za igralca pa Will Smith (Kralj Richard).

Kipec za najboljšo režijo je dobila Jane Campion. Njen film Moč psa je veljal za favorita. Sredi marca ga je za najboljšei film razglasilo Ameriško združenje režiserjev. Gre za Netflixovo adaptacijo zgodbe o homoseksualnih kavbojih in kavbojski moškosti nasploh. Moč psa je potem osvojil še prvo nagrado na podelitvi filmskih nagrad bafta v Londonu.

Summer Of Soul je bil razglašen za najboljši dokumentarni film, Encanto pa za najboljši animirani film. Billie Eilish in Finneas O'Connell pa sta dobila nagrado za najboljšo pesem (No Time To Die). 

Nagrada za najboljši tuji film leta je šel na Japonsko (Drive My Car).

Ostali zmagovalci:

Najboljša kostumografija: Cruella

Najboljši vizualni učinki in najboljša kinematografija: Dune: Peščeni planet

Ličenje: The Eyes of Tammy Faye

Najboljša produkcija: Dune: Peščeni planet

Najboljša montaža: Dune: Peščeni planet

Najboljša glasba: Dune: Peščeni planet

Najboljši kratki animirani film: The Windshield Wiper

Najboljši kratki dokumentarni film: The Queen of Basketball

Najboljši zvok: Dune: Peščeni planet

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.