Magazin > Film & Glasba & TV
37 ogledov

Film, ki živi zaradi knjig

Daniel Radcliffe, ki igra Harryja Potterja, je že zdavnaj prerasel mladega čarov Žurnal24 main
Harry Potter in Svetinje smrti. Prvi del zadnjega filma o najslavnejšem čarovniku.

Danes v naše kinematografe (zgolj v dveh dimenzijah) prihaja prvi del zadnjega filma o Harryju Potterju z naslovom Harry Potter in Svetinje smrti, ki je svetovno premiero ob histeriji več tisoč navdušenih oboževalcev doživel prejšnji četrtek v Londonu.

Če ne bi bilo knjige, bi bili filmi čisti flop.
Jakob J. Kenda, prevajalec knjig o Harryju Potterju

"Dva dela sta smiselna"
Harry (Daniel Radcliffe) ter njegova čarovniška prijatelja Hermione (Emma Watson) in Ron (Rupert Grint) še vedno bijejo boj proti utelešenemu zlu Voldemortu (Ralph Fiennes) in njegovim podpornikom, tema pa zareže tudi v svetlo stran, ki jo zmaga čaka šele na koncu drugega dela.

"Za nazaj se razplete toliko stvari, da ne vem, ali bi ustvarjalcem uspelo narediti vse v enem filmu, da bi bilo še vedno koherentno in da bi imelo dovolj zveze s knjigo," dva dela, na katera je studio Warner Bros. raztegnil zadnji film iz sage, pozdravlja prevajalec knjig o Harryju Potterju Jakob J. Kenda: "En film se sicer da narediti tudi iz petih knjig, a je vprašanje, kaj bi potem ostalo, zato se mi zdi ta odločitev pametna, je pa zagotovo res, da si Warner Bros. želi dva filma, ker bo dvakrat toliko zaslužil."

Harry Potter | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


"Knjiga da več"
"Če ne bi bilo knjige, bi bili filmi čisti flop, tako kot so bili filmi o Narniji, ki so bili narejeni na enaki ravni kot o Potterju, le da je knjiga o Narniji stara 50 let in filma ne more več ohranjati pri življenju," še pravi Kenda, ki meni, da pri Harryju Potterju veliko več dobiš od knjige kot od filma, "seveda pa se najde tudi kdo, ki mu je bolj všeč film".

O knjigah
J. K. Rowling. Literarna mama slovitega čarovnika je kot brezposelna mati prvo knjigo Harry Potter in kamen modrosti napisala leta 1995.
Prodaja. Po svetu so prodali 400 milijonov izvodov knjig o Harryju Potterju, Rowlingova pa je postala prva literarna milijarderka.
Konec. Ob koncu sage naj bi Rowlingova jokala, vendar ni izključila tega, da bi še kdaj napisala kakšno knjigo o mladem čarovniku.

O filmih
Šesti film.
Harry Potter in Princ mešane krvi je v Veliki Britaniji v petih dneh zaslužil rekordnih 32,46 milijona dolarjev, po svetu pa je ustvaril skupno 934 milijonov dolarjev dobička in postal drugi najdonosnejši film leta 2009.
Skupni zaslužek. Vsi filmi o Harryju Potterju so doslej v blagajne prinesli približno 5,4 milijarde dolarjev.
Konec. Drugi del zadnjega filma bo v kinematografe prišel julija 2011.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.