Magazin > Film & Glasba & TV
1 ogledov

Filmarji po Benetkah v Toronto

Prizor iz filma Ubiti ptico oponašalko
1/13
Žurnal24 main
V Torontu se odvija 32. mednarodni filmski festival, ki med drugim ponuja številne politične dokumentarce.

V Torontu se od 5. do 16. septembra odvija 32. mednarodni filmski festival. TIFF '07 med drugim ponuja vrsto vznemirljivih dokumentarcev o političnih spopadih v Iraku in Sudanu.

Nagrado CFTPA za producentsko delo je že prejel producent Niv Fichman, ki se lahko pohvali z več kot 25 leti tovrstnih izkušenj in okoli dvesto dokumentarci, televizijskimi serijami in filmi.

Eden od filmskih direktorjev, Noah Cowan, je povedal, da se je za veliko odkritje letošnjega leta izkazala Severna Amerika. Opozoril je na spremembe v ameriški kinematografiji, saj se veliko filmov iz ZDA letos ukvarja z aktualnimi temami: bodisi z ameriškimi vojaki, ki se vračajo iz Iraka, ali pa s kršenjem človekovih pravic in spopadom kultur v lastnih mestih in predmestjih.

Tudi kinematografiji Kanade in Mehike naj bi medtem "postali polnoletni". V obeh državah je namreč zrasla nova generacija nadarjenih avtorjev, ki se zgledujejo po kanadskih ikonah, kot sta Atom Egoyan in David Cronenberg, ter po treh mehiških filmarjih. Ti so Alejandro Gonzalez Inarritu, Guillermo del Toro in Alfonso Cuaron. Mladi Mehičan Gael Garcia Bernal se festivala na primer udeležuje s kar tremi filmi, v katerih se pojavlja bodisi kot igralec, režiser ali producent.

Torontski filmski festival je zadnja priložnost pred tekmo za oskarje, saj gre za največjega na severnoameriški celini. Na leto ga obišče okoli 340.000 ljubiteljev filma, v enem tednu pa bodo prikazali 349 celovečernih in kratkih filmov iz 55 držav. V nasprotju s Cannesom, Benetkami ali Berlinom torontski festival nima tekmovalne sekcije, temveč na njem podelijo le nekaj nagrad, kot sta nagradi občinstva in filmskih kritikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.