Magazin > Film & Glasba & TV
71 ogledov

Filmarji: To je nasilje

Klemen Dvornik, Goran Vojnović, Miha Hočevar Saša Despot
Filmarji imenovanje Igorja Prodnika na mesto direktorja FS Viba film sprejemajo kot nasilje in nelegalno odločitev.

Slovenski filmarji, ki so se zbrali v prostorih Filmskega studia (FS) Viba film, so včeraj še enkrat ostro nasprotovali odločitvi ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ), da na mesto direktorja FS Viba film imenuje Igorja Prodnika, ter zahtevali razveljavitev sklepa o spremembah sklepa o ustanovitvi FS Viba film.

“Vztrajali bomo do konca”

“Gre za politikantstvo, nasilje, ignoranco. To je nasilje,” je samovoljno odločitev ministrstva, za katero so filmarji izvedeli naključno, opisal režiser Miha Hočevar in dodal, da je imenovanje nelegitimno in nelegalno, predsednik Društva Filmski producenti Slovenije Danijel Hočevar pa je pripomnil, da bodo proti njej vztrajali do konca.

Kot so v svojih utemeljitvah zapisali filmarji, se z imenovanjem Prodnika ne strinjajo, ker ima po njihovih besedah izrazito zaničevalen odnos do slovenskega filma, ker je politični kandidat, ki nima zaupanja stroke, ker je zaposlen na MIZKŠ in je njegovo kandidaturo presojala komisija treh sodelavk, ker je na filmskem področju med letoma 2007 in 2009 deloval razdiralno, ker je računsko sodišče o njegovem delovanju izreklo nedvoumno negativno mnenje in ker minister pri njegovem imenovanju ni upošteval mnenja sveta FS Viba film.

Minister bi čas za Prodnika

Minister Žiga Turk je bil tudi sam povabljen na srečanje, a se ga ni mogel udeležiti, je pa svoje mnenje sporočil pisno.

"Predlagam, da gospodu Prodniku daste nekaj časa, da dela, in se potem pogovarjamo o njegovem delu. Da ne bi kazalo, da kritika pride pred prvo potezo, kot se je primerilo meni na vhodu v Cankarjev dom 7. februarja 2012,” je zapisal in dodal: “Produktiven bi bil lahko tudi sestanek med vašimi predstavniki, gospodom Prodnikom in DS Zornom (državnim sekretarjem Aleksandrom Zornom, op. a.), kjer bi lahko izpostavili pereče probleme slovenskega filma in kako se v njihovo reševanje lahko vključi Viba.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.