Magazin > Film & Glasba & TV
10 ogledov

Filmske zvezde stanejo

Adelino življenje
1/5
Žurnal24 main
Liffe. 24. mednarodni ljubljanski filmski festival odpira vrata 6. novembra.

Od 6. do 17. novembra bo v Ljubljani potekal že 24. mednarodni ljubljanski filmski festival. Letos bodo ponudili skoraj sto celovečernih in 25 kratkih filmov. Že nekaj zadnjih let festival obišče od 45 do 50 tisoč ljudi, programski obseg pa je enak že okoli deset let, saj ga, kot so prepričani organizatorji, glede na število prebivalcev v slovenski prestolnici nima smisla širiti. Letošnji proračun festivala je približno 400 tisoč evrov oziroma 30 tisoč manj kot lani, saj se pozna recesija in sponzorji niso več tako radodarni.

Slovenija, premajhen trg za promocijo

In zakaj Liffe ni tako zvezdniški kot Cannes? “Prihod velikih filmskih zvezdnikov predvsem veliko stane, nihče pa sam od sebe ne hodi na trg, ki je tako majhen, kot je naš, zgolj zaradi promocije. Najbolj gledani filmi v slovenskih kinematografih imajo namreč le okoli sto tisoč gledalcev. Zvezdniški obisk, ki po navadi vključuje le sprehod po rdeči preprogi in mahanje fotografom, pa lahko za en dan stane 50 tisoč evrov, kar je osmina našega proračuna,” je pojasnil programski vodja filmskega festivala Simon Popek. Največ zanimanja ostaja za predpremiere, sam pa se navdušuje denimo nad perspektivami, ker so tekmovalni del festivala, in priporoča filme Neskončna lepota (sekcija Kralji in kraljice), Borgman (sekcija Panorama), ki ga je označil za nekonvencionalnega, ter šokantni dokumentarec Teater ubijanja (sekcija Panorama).

Ljubljanski festival tudi v Mariboru

Celoten program festivala lahko najdete na spletni strani Liffe.si, potekal pa bo v Cankarjevem domu (Linhartova in Kosovelova dvorana), Kinoteki, Kinu Komuna, Kinu Šiška, Kinodvoru in Koloseju Maribor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.