Magazin > Film & Glasba & TV
23 ogledov

Filmski adrenalin se nadaljuje

Naj vas tek do kina ne ožuli preveč. (Foto: Kinodvor) Žurnal24 main
Na kulturni dan se v Kinodvoru nadaljuje dvodnevni (fis)Kulturni dan, najbolj športno razpoložen kino v mestu.

Kalorije lahko danes začnete kuriti že ob 11. uri na Zajtrku pri Kinodvoru oziroma slovenski predpremieri filma Circus Fantasticus.

V Kinodvorovi Kavarni bo medtem potekala plezalna delavnica za otroke Plezalni cirkus. V goste namreč prihaja pravi plezalni slon, inštruktorja plezanja pa bosta med drugim prinesla tudi vrvi in varovalne pasove. Če vašim malčkom ni do plezanja, pa bodo lahko iz kartona oblikovali gorato gledališče in v njem nastopajoče pohodnike, plezalce in alpiniste.

Ob 14. uri BOFF (Bovec Outdoor Film Festival) predstavlja zmagovalni film festivala BOFF 2010 v kategoriji šport in akcija (daljši film) z naslovom Mount St. Elias. Dva avstrijska alpinistična smučarja, Axel Naglich in Peter Ressmann, ter ameriški free-ski profi Jon Johnston se spopadejo z izzivom izvesti najdaljši smučarski spust v zgodovini – z vrha aljaške gore St. Elias do Icy Baya v Aljaškem zalivu. Razsežnosti: na razdalji 25 kilometrov s 5488,84 metrov visokega vrha z vertikalnim reliefom, strmim do 60°. A še preden se ta rekordni spust lahko začne, se je treba povzpeti na goro brez kakršnihkoli tehničnih naprav – pustolovščina z nedoločljivim tveganjem. Mount St. Elias je film, ki pokaže, zakaj so gore tiste, ki združujejo smrtno nevarnost z delirično srečo.

Ob 16.30 bo na sporedu film Sol (Salt), zmagovalni film festivala BOFF 2010 v kategoriji narava in ekologija. Gre za kratek dokumentarec o ekstremnih potovanjih fotografa Murrayja Fredericksa, ki se vsako leto odpravi na tvegano pot v sredino opustošene ravnine soli Lake Eyre v odročni Južni Avstraliji, da bi posnel najbolj brezoblično pokrajino na svetu. Njegovo potovanje ni iskanje avanture ali duhovne transcendence, kar je jasno vsakič, ko mimogrede vzame v roke satelitski telefon, da bi poklepetal z družino. Fredericks se na svoja popotovanja odpravi, da bi resnično videl, kaj se dogaja na kraju, ki bi lahko bil dobesedno središče ničesar. Med prepiri z ženo, ki potekajo na daljavo, in urami čistega dolgočasja sestavi katalog osupljivih fotografij. In sredi ničesar odkrije vse.

Sledi 47-minutni film Življenjski cikli (Life Cycles), ki je na omenjenem festivalu prejel nagrado občinstva. Zgodba se vrti okoli razvoja kolesa, od nastanka do konca, in se začne v tovarnah Daljnega vzhoda, kjer pokaže, kako je kolo narejeno, popotovanje pa se nadaljuje z njegovo uporabo. Glavno sporočilo filma je, da je kolo izjemen stroj, ki se izpopolnjuje že desetletja, a je klub vsej tehnologiji človek še vedno tisti, ki ga poganja.

Ob 21. uri pa na velika platna k nam premierno prihaja Circus Fantasticus, ki mu sledi pogovor z ustvarjalci in filmsko ekipo.

Cena vstopnice za projekcije BOFF predstavlja (7. in 8. februar) je enaka ponedeljkovi ceni za Dvorni dan, ki znaša 3,80 evra.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.