Magazin > Film & Glasba & TV
5 ogledov

Finec brez oklepnika

Rami Helin bo v petek, 29. avgusta nastopil tudi v portoroški Kaneli. Žurnal24 main
Rami Helin bo v ponedeljek nastopil v Ljubljani na Festivalu Sanje. Razgovoril se je o aferi Patria, skupini Lordi in Slavoju Žižku.
Če lahko začnemo malce neglasbeno ko te dni v istem stavku omenimo Slovenijo in Finsko, ne moremo mimo podkupovalne afere Patria. Ste že slišali zanjo?
Za omenjeno slovensko-finsko afero sem slišal že pred časom. Vojaški posel je strah vzbujajoč politiki ga vedno opravičujejo s tem, da je dober za ekonomijo in razvoj tehnologije, nikoli pa ne povedo, da s tem ubijajo ljudi.

Kdo pa je danes najbolj znan Slovenec na Finskem?

Te dni kakšen olimpijec, na primer Primož Kozmus. Sicer pa se mi zdi, da je to Slavoj Žižek. V finščino so prevedli že tri njegove knjige zelo zanimive tematike.

Slovenija je na seznamu revije Forbes glede na pivske navade evropskih narodov prehitela Finsko. Kdo po vašem mnenju več pije?
Uf, podajte mi pijačo in lahko takoj ugotovimo (smeh).

Finska zadnja leta na Evrovizijo pošilja rockovske bende. Kako resno jemljejo Finci ta glasbeni spektakel?
Mislim, da so Lordi na Evroviziji pustili veliko večji pečat, kot smo pričakovali. Sicer sem bil vesel, da so zmagali, ampak se mi ne zdi pretirano pomembno. Evrovizija je pač en velik teater je plastična, ampak zabavna.

 
 

Prvič sem prišel v Slovenijo pred dvema letoma in pol in v tem času sem s Slovenci sklenil kar nekaj tesnih prijateljstev. Lahko trdim, da smo že od prvega dne čutili nekakšno povezanost.

Rami Helin

 
Vaša skupina Turku Romantic Movement je v zadnjem letu doživela nekaj "kadrovskih" sprememb. Je skupino to v glasbenem smislu kaj spremenilo?
Tako je, zamenjali smo ritem sekcijo. Menjave v bendu vedno vplivajo tudi na glasbo. Če je bil zadnji album pod pod vplivom Davida Bowieja, bo naslednji album bolj v slogu Iggyja Popa.TRM se po prepoznavnosti približujejo znanim finskim bendom, kot so 69 Eyes, Apocalyptica, Rasmus in H.I.M.

Kakšna pa je tam lokalna glasbena scena?
Našteti bendi so sicer bolj "metalski" kot TRM, tako da niso ravno med mojimi najljubšimi. Vsakega od njih sicer spoštujem 69 Eyes, ker se še nikoli niso vdali, Rasmus, ker so se po že tako uspešni karieri doma z istim zagonom odpravili še v tujino, in H.I.M., ker so bili prvi ter s tem v svetu odprli vrata še drugim finskim bendom.

Besedila, ki jih pišete, so velikokrat polemična in družbenokritična. Katera izmed zadnjih takšnih tem se je prerodila v pesem?
Recimo nova pesem z naslovom Moneypulation, ki se ukvarja z zaprtjem domačih tovarn, ker so delodajalci našli cenejšo delovno silo v tujini. Podobno se je zgodilo s pesmijo European Dream z zadnjega albuma, ki je temeljila na zaprtju tovarne papirja na Laponskem, čeprav je bila ta zelo uspešna. Finci sicer radi protestirajo, ampak se vedno konča tako, da obupajo z besedami: "Denar pač vrti svet."

Vaš moto je rock, ritem in revolucija. Je lahko rock glasba danes sploh še revolucionarna?
Tudi če gre samo za besedno provokacijo ali zunanjo podobo, zna rock glasba še danes izzvati družbene norme. Mi se ne vdamo!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.