Magazin > Film & Glasba & TV
15 ogledov

Finska zimska nevihta

Nekaj po 20. uri so ob uverturni Cashovi Ring of Fire na oder prišli Furnaze iz
1/27
Žurnal24 main
V sredo, 14. oktobra so se nad Križanke spustili hladni vremensko-glasbeni toni. Prinesla jih je finska operna metal diva Tarja Tarunen.

Šlo je za zadnji koncert letošnje sezone v Križankah. Pred glavno zvezdo večera sta igrala dva stilsko bolj ali manj sorodna benda. Nekaj po 20. uri so ob uverturni Cashovi Ring of Fire na oder prišli Furnaze iz Londona. Trash metalci stare šole so imeli odličen zvok, poleg tega so presenetili kot sposobni inštrumentalisti. Vokalist Olivier Wermeersch je poleg vokalov premogel tudi zverzirano igranje kitare, medtem ko sta mu basistka Andie Cayne in bobnar Daniel Zeman ustvarjala drvečo ritemsko atmosfero. Kljub skromni tričlanski postavi so uspeli proizvesti polni zvok z elementi speed in heavy metala. Premogli so tudi nekaj humorja na račun Led Zepellin, o katerem priča naslov No Stairway to Heaven, ki je bil zadnji komad večera.

Sledili so Kings of Modestry iz Finske. Predstavljali so prvenec Hell or Highwater ter komade, kot so Suicidal Mission, Staring Eyes, Tailspin in prvi singel z omenjene plošče Never Touched The Rainbow. Glasbi peterca pristoji oznaka melodični metal ter intenziven odrski nastop. Pozna se jim solidna glasbena kilometrina, saj začetki benda segajo že v leto 1994. Vokalist Jason Flinck je proti koncu koncerta pihal na dušo zvezdi večera, ki pa se ji s koncertom ni mudilo nikamor.

Glasbi peterca Kings of Modestry pristoji oznaka melodični metal ter intenziven odrski nastop. © Matjaž Tavčar

 

Luči so se poslednjič stemnile šele okoli 22.30 ure. Z odra se je zaslišala uvertura, med zvoki katere je na oder prikorakala pečlanska zasedba ter na koncu še Tarja. Zanjo se zdi, da se od ločitve od svoje matične skupine Nightwish počuti bolj sproščeno, tudi s publiko koketira v takem tonu. Izrazila je zadovoljstvo nad vrnitvijo v Slovenijo, izustila nekaj slovenskih besed (med drugim je občinstvo oklicala kot fantasti č no), tudi sočustvovala je z zmrzujočimi obiskovalci. V šali je prevzela celo odgovornost za pritiskajoče mrzlo vreme.

Tarja Tarunen je izvedla komade kot so I Walk Alone, Die Alive, nekatere Nightwish klasike (Wishmaster, Bye Bye Beautiful) ter zimzeleno priredbo Alica Cooperja Poison.©

 

Odkar so 32-letno pevko preostali člani Nightwish leta 2005 postavili pred "vrata", je ta izdala božično kompilacijo pesmi ter prvi samostojni album My Winter Storm, ki ga trenutno promovira v sklopu turneje Final Storm Tour 2009. Izvedla je komade, kot so I Walk Alone, Die Alive, nekatere Nightwish klasike (Wishmaster, Bye Bye Beautiful) ter zimzeleno priredbo Alica Cooperja Poison. Pevka soprana, ki v glasbenem svetu domače Finske velja za edini vidnejši ženski izvozni artikel (celo finska predsednica jo je oklicala za glas Finske), je v smislu pevskih sposobnosti neverjetna. Visoko kvalitetno raven ohranja tudi bobnar Mike Terrana, ki je poskrbel za bobnarski šov ter se na ta način še dodatno izpostavil. Sicer je bilo že prej očitno, da gre za najmočnejši inštrumentalni del v bendu.

Prizorišče pa kljub močni reklami in slovesu pevke ni bilo čisto polno. Veliko več navdušenja so ljudje pokazali ob obisku njene matične skupine Nightwish, ki je v Križankah z njo nastopila leta 2005.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.