Magazin > Film & Glasba & TV
28 ogledov

Gangnam Style najbolj gledan video vseh časov

Gangnam Style EPA
Gangnam Style je najbolj gledan spletni video vseh časov. Na portalu Youtube ima že več kot 810 milijonov ogledov, stil pevca pa je sprožil že tudi val posnemovalcev, med drugim samega generalnega sekretarja ZN.

Gangnam Style je delo 34-letnega južnokorejskega fenomena, glasbenika z imenom Psy. Video je premiero doživel letos julija in v manj kot pol leta včeraj posekal dosedanji rekord, ki ga je nosil video pevca Justina Bieberja Baby.

Zabavni ples Psya v videu je dobesedno obnorel svet. Pevec namreč v kavbojskem stilu in v nalezljivem ritmu prepleše skozi različne kulise zabavljaškega življenja, kot da bi jahal konja. Pri tem opleta z "vajetmi" in lovi z "lasom".

Video je postal avgusta viralen in od takrat zelo vplival na glasbeno kulturo, uporabljajo ga v reklamah, na velikih prireditvah, že septembra pa ga je Guinnesova knjiga rekordov označila za video z največ "všečki". Trenutno jih ima 5,4 milijona. Ima tudi nagrado MTV Europe za najboljši video leta, po poročanju BBC-ja pa je zasedel prvo mesto v 28 državah sveta.

Video pa je postal tudi povod za različne parodije in posnemovalce, tako so v stilu Gangnam pred kamerami zaplesali filipinski zaporniki, prominenten kitajski umetnik Ai Weiwei, sam generalni sekretar ZN Ban Ki Mun (sicer Južnokorejec), pa tudi kitajski robot.

Komentarjev 1
  • Maja Hladnik 18:38 25.november 2012.

    tinejdžerksega?!? Sprašujem se, v kateri državi smo. Mislila sem namreč, da morajo slovenski mediji uporabljati slovenščino, a očitno lahko nekateri zakone prirejajo po svoje.