Magazin > Film & Glasba & TV
46 ogledov

"Glasbeniki nimamo svojega lobija"

Severa Gjurin (Foto: Marko Šeruga)
1/25
Žurnal24 main
V Cankarjevem domu se je končal prvi kongres glasbenikov, ki je pod isto streho spravil vse glasbenike - od Siddharte do Wernerja. Dogodek je z Matevžem Šaleharjem povezovala Severa Gjurin.

Kako komentirate izpad Darka Nikolovskega ob koncu kongresa, ki je bil kot zagovornik novega medijskega zakona (in član stranke Zares) utišan? Mar to pomeni, da le niste vsi glasbeniki pod isto streho?
Izpad, ki se zgodil ob koncu kongresa, ni popolnoma osamljen primer, je pa precej osamljen primer. Diskutiranje sicer je dobrodošlo, a ne danes. Tu je šlo bolj za vohunsko potezo, saj se mikrofon ne more kar pojaviti. Ta dogodek smo organizirali pod nekimi določenimi pogoji in to ni bil naš mikrofon. Sicer je bilo kaj takega od koga takega pričakovati. A če bi začeli diskutirati z enim, bi potem morali diskutirati tudi z drugimi.

Nasprotujete novemu medijskemu zakonu. Med drugim zahtevate, naj se čez dan vrti vsaj polovica slovenske glasbe. Menite, da vas bo država uslišala?
Vse se začne pri državi in pri spoštovanju zakona. Zato tudi naslavljamo državo in posledično tudi RTV Slovenija.

Ali bo kongres glasbenikov postal tradicionalni dogodek?
Definitivno prihaja tudi drugi kongres glasbenikov.

Ali nastanek društva Glasbeni forum pomeni, da so tudi glasbeniki dobili svoj lobi?
Glasbeniki nikoli ne bomo imeli svojega lobija, ker smo preveč degradirana delovna sila.

Se vas zdaj vsaj bolj bojijo oziroma vas jemljejo bolj resno?
Mislim, da nas zelo resno jemljejo, še posebno po vsem tem, kar se je zgodilo v zadnjem tednu, in tako je tudi prav. Ponavljam, da gre tu za dialog in strmenje k boljšim rešitvam. Mi se ne jezimo nad celotno sceno, sploh ne gre za čustvene izpade, temveč za zelo racionalne predloge.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.