Magazin > Film & Glasba & TV
77 ogledov

Glasbeno leto 2010

Lady Gaga Žurnal24 main
Tudi iztekajoče se leto 2010 je poskrbelo za številne glasbene uspešnice, nove albume in dogodke, manjkalo pa ni niti škandalov. Poglejmo si nekaj najodmevnejših letos.

Med najbolj uspešnimi, pa tudi razvpitimi glasbenicami je bila letos zagotovo kontroverzna Lady Gaga. Ne le, da je pevka s svojimi pesmimi zelo uspešna na glasbenih lestvicah in pobira pomembne glasbene nagrade, temveč stalno skrbi tudi za škandale. Med te spada tudi podelitev MTV Video Music Awards, na katerih je od rekordnih 13 nominacij dobila kar osem kipcev, in sicer je bil njen video za pesem Bad Romance, v katerem nastopi tudi slovenski maneken Jurij Bradač, nagrajen v sedmih kategorijah. Gaga pa je nagrade sprejela kar v osupljivi opravi iz mesa in s tem poskrbela, da smo si jo res dobro zapomnili. Naj omenimo še to, da je pevka letos postala tudi prva glasbenica, katere videospote si je na spletnem portalu YouTube ogledala milijarda ljudi.

Zvezdnica je bila uspešna tudi na evropskih MTV nagradah, kjer je odnesla nagrado za najboljšo pesem, najboljšo žensko izvajalko in najboljšo pop izvajalko. Letos so na tej prireditvi tudi prvič podelili nagrado za globalno ikono, ki je šla v roke skupini z več kot 120 milijoni prodanih albumov Bon Jovi. Raper Eminem, ki je letos izdal album Recovery, svoj drugi album v zadnjih dveh letih po večletnem premoru, je bil izbran za najboljšega hip hop izvajalca. Raper je letos posnel tudi nadaljevanje uspešnice Love The Way You Lie s pevko Rihanno, ki je izšla na pevkinem albumu Loud.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Na Grammyjih kraljevala Beyoncé
Na letošnji 52. podelitvi najprestižnejših glasbenih nagrad grammy pa je bila kraljica večera Beyoncé, ki je od desetih nominacij prejela šest zlatih gramofončkov. Najbolj zaželen kipec za album leta pa je odšel v roke mladi Taylor Swift za album Fearless, ki je s tokratne podelitve odšla s štirimi kipci. Grammy za življenjske dosežke so posvetili pokojnemu kralju popa Michaelu Jacksonu, čigar album Michael je bil izdan sredi decembra.

Evrovizija v znamenju nemške Lene
Na letošnji Evroviziji v Oslu, na kateri slovenski predstavniki Ansambel Roka Žlindre & Kalamari s skladbo Narodnozabavni rock žal niso bili najbolj uspešni, saj jim ni uspelo priti med deset finalistov, je slavila Nemčija s svojo predstavnico Leno in njenim hitom Satellite.

Take That – povratniki leta 2010

Take That | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Za veliko presenečenje je letos poskrbela skupina Take That s ponovno združitvijo po 15 letih. Julija se jim je namreč pridružil pevec Robbie Williams, novembra so izdali svoj šesti album z naslovom Progress, za naslednje leto pa so že napovedali turnejo v prvotni petčlanski zasedbi.

Pri tem ne moremo mimo še ene napovedane svetovne turneje, in sicer kar skupne turneje še drugih dveh "fantovskih" zasedb New Kids On The Block in Backstreet Boys.

Na glasbeno turnejo se bo naslednje leto podala tudi vnovič združena angleška skupina The Pulp.

Z glasbenih odrov pa se z letošnjim decembrom po 27 letih delovanja poslavlja znana norveška skupina A-ha, ki je sicer že lani napovedala svoj dokončen odhod po končani svetovni turneji.

Okrogle obletnice v letu 2010
Nekateri glasbeni izvajalci so letos obeležili okrogle obletnice. Robbie Williams je praznoval 20 let kariere in v ta namen jeseni izdal album In And Out Of Consciousness – The Greatest Hits 1990 – 2010 s svojimi največjimi uspešnicami.

Med okroglimi obletnicami lahko omenimo tudi 40 let smrti Jimija Hendrixa ter 30 let, odkar je leta 1980 oboževalec ustrelil Johna Lennona. Ob tej priložnosti je revija Rolling Stone objavila še nikoli videni intervju, ki ga je slavni Beatle dal le tri dni pred smrtjo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Letos septembra je praznovala 25 let obstoja legendarna slovenska pop rock skupina Pop Design, ki pa je pred tem poskrbela še za odmeven škandal. Izkazalo se je namreč, da je že skoraj ponarodela pesem Na božično noč plagiat.

Na slovenskih odrih

Za nami pa je tudi bogato obarvano leto na slovenskih odrih, kjer smo bili poleg številnih uspešnih slovenskih izvajalcev priča tudi mnogim svetovno znanim glasbenikom. Stožiška dvorana je letos v kratkem času omogočila kar nekaj nastopov slavnih glasbenikov. Na začetku oktobra je v še sveži dvorani nastopil največji tenorist na svetu José Carreras, uživali smo tudi v melodijah kanadskega Leonarda Cohena ter britanskega rokerja Joeja Cockerja, pred nekaj dnevi pa smo bili priča nastopu slavnega Davida Guette, enega najbolj zaželenih DJ-ev na svetu. Guetta je konec novembra izdal tudi album z naslovom One More Love.

Geutta v Stožicah. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Hala Tivoli je marca gostila raperja 50 Centa z G-Unit, na istem prizorišču pa smo letos poslušali tudi koncert Boba Dylana in Boya Georgea.

Legendarni britanski  rockerji Deep Purple in avstralski pevec Nick Cave s skupino Grinderman so med drugimi navdušili občinstvo v ljubljanskih Križankah.

Letošnje leto je bilo na glasbenem prizorišču bogato, zdaj pa smo že v pričakovanju novih glasbenih dogodkov, med katerimi so napovedana turneja legendarnih Rolling Stonesov, nastop vseh članov nekdaj izjemno popularne skupine Take That in še vrsta drugih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.