Magazin > Film & Glasba & TV
21 ogledov

Glasovali za EU, ker ne marajo mej

Hladno pivo Arhiv skupine
Po 25 letih se še vedno ni ohladilo. Vračajo v Ljubljano, a namesto na Union prisegajo na Laško.

Boste po četrt stoletja rokenrola zdržali še enkrat toliko?
Nismo razmišljali niti, da bo trajalo tako dolgo, kot je. Kot je napisal nek človek iz Amerike v prejšnjem stoletju, je odgovor zapisan nekje v vetru. Najpomembnejše nam je, da snemamo dobre albume in da se dobro razumemo. Trajalo bo kolikor bo ...

Laško ali Union?
Zagotovo Laško - pijemo ga že od osemdesetih let.

Kaj še v bendu, poleg piva, najraje pijete?
Poleg vode, različne čaje in kavo, včasih dobro vino, gemišt in viskikolo.

Ste zadovoljni, da je Hrvaška vstopila v EU? Kaj menite, da to prinaša hrvaški glasbeni in kulturni sceni?
Kolikor vem smo vsi v bendu glasovali za - ne maramo mej, tudi tistih v glavah ne in državnih. Danes je država tako ali tako le sama sebi namen in da hrani nenasitni birokratski aparat. Proizvodi meja ne poznajo, ker jim je pomemben kapital in ne človek. Tisto, kar daje ljudem občutek, da se počutijo posebne, je kulturna identiteta, vse drugo je nesmisel. Nam je lažje, ker nam ni treba več izgubljati časa na carinah - po drugi strani pa je spet čudno, ker se ne moremo zlagati cariniku, ko nas vpraša, ali imamo kaj za prijavit (smeh).

Ste zadnje čase opazili kakšne nove mlade dobre slovenske in hrvaške bende?
Na Hrvaškem je veliko dobrih bendov - denimo Cohones, Šank, Mjesni odbor, Cherkezi United in drugi. V Sloveniji poznamo Mi2, ampak nisem prepričan, če so še vedno mlad bend (smeh).

Kako vi gledate na hrvaško-slovensko izmenjavo glasbe?
Hrvaška je v Sloveniji dokaj prisotna, slovenska pa na Hrvaškem ne ravno.

Zakaj menite, da je temu tako?
Na Hrvaškem imajo del publike starejši slovenski izvajalci, mlajši pa imajo težave, ker jim hrvaški mediji ne sledijo, zato ostane edino informiranje prek spleta. V Sloveniji pa se mi zdi, da so bolje zastopani lahkotnejši hrvaški izvajalci, ne pa toliko rockerski in podobno. Mi smo star bend pa
zato za nas ta pravila ne veljajo. Po razpadu Jugoslavije se je glasbena scena preveč zaprla v vsako na novo nastalo državo in to ni dobro.

Kateri so tisti albumi, ki bi jih moral imeti v svoji kolekciji vsak pravi rocker?
Poleg vseh albumov Hladnega piva (smeh) in Kud Idijotov še kakšnega od Azre, Zabranjenog pušenja, Partibrejkersev, The Clash, Iron Maiden, Johnnyja Casha, Motorhead, Rolling Stonesov, Ramonesov, Stray Cats. Tega je veliko, poudarek pa je na kitarah!

Če bi lahko šli na katerikoli festival ali koncert kateregakoli leta - kateri bi to bil in zakaj?
Kjerkoli in kadarkoli bi vedno še na koncert Springsteena in AC/DC, pa tudi na katerikoli metal ali punk festival. Obstajajo ljudje, ki jih slišiš igrati in peti in se vprašaš, zakaj že to jaz sploh počnem? Poleg ljubezni je pomembno to, da te drugi izvajalci navdihujejo, da nadaljuješ svojo pot.

Se bo Hladno pivo kdaj otoplilo? Kakšni so načrti za prihodnost - koliko vnaprej delate plane, ste bolj spontani ali ne prepuščate ničesar naključju?
Haha, upamo, da bomo igrali dokler bomo iskreni do sebe in do naše publike. Prihodnje leto bomo izdali novi album in odšli na novo turnejo, ne moremo pa načrtovati datumov, ker preveč ljubimo svobodo brez rokov. Ko pa bodo pesmi gotove, bo čas tudi za načrte in datume.

Ste se katerih od hitov že naveličali igrati na odru? Je katera od najbolj znanih pesmi takšna, ki jo vedno zaigrate tako, kot da je čisto nova - z vsem entuziazmom in strastjo?
Veliko je takšnih pesmi, ki se jih ne naveličamo - imamo veliko komadov, torej lahko menjamo setliste od koncerta do koncerta, veliko pa je odvisno tudi od občinstva in vzdušja. Brez tega pesem v živo ne more biti vznemirljiva.

Zakaj ste se odločili za kolesarsko turnejo po Sloveniji? In kaj bi se zgodilo, če bi vas dali na doping kontrolo?
To je bila ideja naše šarmantne prijateljice iz Brežic, ki se je odločila, da bo rešila naš povišan holesterol. Verjetno bi se na doping kontroli odrezali bolje kot Lance Armstrong (smeh). Vsaj zaenkrat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.