Magazin > Film & Glasba & TV
18 ogledov

"Glavna stvar okoli spora je posel"

Peter Hook Žurnal24 main
Peter Hook. Nekdanji član skupin Joy Division in New Order bo v petek s svojo skupino nastopil v Kinu Šiška.

Kateri je vaš najmočnejši spomin na Iana Curtisa?
To, da je bil izjemno talentiran glasbenik, odličen pevec, izjemen tekstopisec, navdihujoč vodja in predvsem velik prijatelj.

O vašem sporu z New Order govorite javno in brez zadržkov. Pravite, da so se združili v jezi proti vam. Zakaj?
To je spor, ki se žal vleče že leta. Sit sem prepiranja, vendar se moram boriti, ker se ne strinjam s tem, kako so se znova združili, zato bom to reševal po pravni poti. Škoda je, da se je tako izšlo, a življenje nas kdaj pripelje tudi do tega. Ljudje se razidejo in odnosi se ohladijo. V intervjujih člani New Order o meni nenehno širijo neresnice, kar se mi ne zdi pravično. Pogoditi se nočejo, zato se moram naprej boriti. A nihče od nas ni v zavidljivi situaciji.

So se New Order res znova združili za vašim hrbtom?
Za njihovo vnovično združitev sem izvedel na radiu kot vsi drugi. Nihče me ni nič vprašal, kar je prva stvar, ki me pri tem moti. Druga stvar je poslovni vidik, ki so se ga lotili zelo slabo – ni res, da jim poskušam preprečiti, da bi igrali kot New Order, saj sem se 30 let trudil, da bi igrali kot New Order! A ni pomembno, koliko koncertov imajo kot New Order, saj v resnici niso in nikoli ne bodo New Order.

Gre res samo za posel ali se počutite prevaranega tudi kot prijatelj?
Glavna stvar okoli spora je posel. Prijateljstvo je umrlo že dolgo nazaj. Preprosto nismo mogli več delati skupaj.

Bi bilo kaj drugače, če bi še naprej uporabljali ime Joy Division?
To se ne bi moglo zgoditi, ker smo rekli, da če bo kdorkoli zapustil bend, imena Joy Division ne bomo več uporabljali. Predvsem pa zaradi dejstva, kako nas je zapustil Ian ... In odločili smo se, da začnemo na novo – kot New Order.

Ta mesec mineva 30 let od izdaje singla Blue Monday. Imeli ste nekaj zanimivih idej o vnovičnem izidu te klasike ...
Vnovično izdajo smo praznovali tako, da smo k remiksanju povabili naša stara prijatelja Johna Digweeda in Nicka Muira, ki sta se odlično odrezala. Še vedno sem zelo ponosen na to pesem, ker tudi 30 let pozneje v klubih še vedno zveni odlično.

Kako pa se Peter Hook and the Light razlikujete od New Order?
Zelo. Oni namreč igrajo največje uspešnice vsak večer, mi pa igramo albume v celoti, kar je veliko bolje, saj bend in občinstvo tako potrebujeta več koncentracije.

Kaj igrate od Joy Division?
Lahko se pohvalim, da smo od zdaj v živo igrali čisto vse pesmi Joy Division. Januarja pa smo v Veliki Britaniji prvič igrali tudi zgodnji material New Order, a v Ljubljani bomo igrali samo Joy Division. Igrali bomo celoten album Unknown 
Pleasures in različne druge pesmi.

O čem največ pišete v svoji knjigi Unknown Pleasures: Inside Joy Divison?
Glavni razlog, da sem napisal to knjigo, je bil, da obstaja toliko knjig o Joy Division, ki so jih napisali ljudje, ki jih sploh ni bilo tam. V knjigi sem razblinil nekaj mitov, osredotočil pa sem se na človeške odnose znotraj skupine.

Je bil Ian člen, ki je bend držal skupaj?
Tako je. Bil je vodja, in ko so stvari ušle izpod nadzora, je vedno znal vse postaviti spet na svoje mesto. Imel je zelo močno osebnost. Ko smo ga izgubili, smo izgubili tudi bend.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.