Magazin > Film & Glasba & TV
96 ogledov

Gledališke scene z Borštnika

Lovska scena Miha Fras
Borštnikovo srečanje. Brez denarja EPK in brez Horvatove predstave Jakob Ruda.

Borštnikovo srečanje je izjemna blagovna znamka, ki je vedno bolj poznana in priznana tudi na evropskih odrih,” je pojasnila Alja Predan, umetniška direktorica festivala Borštnikovo srečanje, ki se v Mariboru začenja v petek. Danilo Rošker, direktor SNG Maribor, pa je dodal, da brez sponzorjev festivala ne bi bilo, saj se “že samo gledališče v teh kriznih časih boji, kako bo sploh preživelo”.

Od EPK nič
Proračun festivala letos znaša 325 tisoč evrov, poleg sponzorjev pa sta sredstva zanj prispevala ministrstvo za kulturo in Mestna občina Maribor. Od zavoda Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture (EPK) festival ni dobil niti centa, Predanova pa je opozorila tudi na upad sponzorskih sredstev, ki je bil v zadnjih treh letih okoli 50-odstoten. Najdražja predstava na letošnjem Borštnikovem srečanju bo poljska drama Transfer!, v kateri nastopajo avtentični pričevalci druge svetovne vojne iz Nemčije, kako zelo bo bremenila proračun festivala, pa v SNG Maribor še ne vedo. V osrednjem, tekmovalnem programu, v katerega se je uvrstilo 11 predstav osmih slovenskih gledališč po izboru selektorja Gregorja Butale, bi morali biti kar dve predstavi Prešernovega gledališča, a se bo to predstavilo le z eno.

Alja Predan in Danilo Rošker | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik
Nezamenljiva režiserjeva žena
Poleg predstav V Damask, Beneški trgovec, Life®anti, Goga, čudovito mesto, Bartleby, pisar, Zlati zmaj, Mačka na vroči pločevinasti strehi, Hudič babji, Pohujšanje v dolini šentflorjanski, Mefisto in Lovske scene iz Spodnje Bavarske je bil v tekmovalni program namreč uvrščen tudi Jakob Ruda v režiji Sebastijana Horvata, ki pa ga v Maribor ne bo. Ker eno od glavnih vlog v fizično zahtevni Cankarjevi drami igra režiserjeva visokonoseča žena Ana Dolinar, so igralko, ki bo vsak hip rodila, v gledališču želeli zamenjati, a se Horvat s tem ni strinjal. “Ker nekatere igralke sploh niso želele sodelovati pri zamenjavi, tista, ki bi, pa glasovno ne ustreza, saj vloga zahteva tudi glasbene vložke, bi pri angažiranju nove igralke potrebovali režiserjevo pomoč. A Horvat pravi, da se nekaterih vlog ne da prezasesti, tako da smo morali predstavo odpovedati,” je zaplet z gostujočim režiserjem opisala direktorica Prešernovega gledališča Mirjam Drnovšek in poudarila, da bodo v tekmovalnem programu Borštnikovega srečanja še vedno sodelovali s predstavo Lovske scene iz Spodnje Bavarske v režiji Ivice Buljana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.