Magazin > Film & Glasba & TV
23 ogledov

Goga, čudovito, a grozljivo mesto

Gre za adaptacijo Dogodka v mestu Gogi in drugih besedil Slavka Gruma. (Foto: SN Žurnal24 main
V Stari dvorani mariborskega Slovenskega narodnega gledališča je prejšnji mesec premiero doživela odrska srhljivka Goga, čudovito mesto, ki bo na ogled tudi nocoj ob 20. uri.

V avtorskem projektu Goga, čudovito mesto  režiser Sebastijan Horvat iz različnih proznih in dramskih besedil Slavka Gruma izriše devet peklenskih mučilnic izgubljenih duš ter poskuša razpreti vprašanje človeškega soočanja z nepovratnim. Zemljevid predstave nas vodi v pozabljene prostore intime, ki s svojo skrivnostno domačnostjo, prepredeno s sencami grehov, travm, ponižanj in strahov, napovedujejo še strašnejšo noč, ki čaka v devetem krogu pekla, kjer vladata mraz in večna zima, kjer zaledeni vsako čustvo in zastane kri.

Slavko Grum (1901–1949) je po študiju medicine na Dunaju stažiral tudi v ljubljanski  bolnišnici za duševne bolnike. Stik s praktično psihopatologijo in ljubezensko razočaranje sta še povečala njegovo izredno občutljivost, nagnjenost k melanholiji in depresijam.

Opazovanje odklonskih in shizofrenih načinov dojemanja sveta je bilo vir navdiha za literarna dela, v katerih je, kot pred njim Ivan Cankar, raziskoval jedro slovenskega slehernika. V drami Dogodek v mestu Gogi (1929) je uporabljal sodobne dramske tehnike montaže in fragmentacije, skozi katere je v novi formi govoril o izgubljenem, osamljenem človeku v urbanem primežu tipičnih slovenskih nevarnih razmerij.

Cena vstopnice je od 8 do 16 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.