Magazin > Film & Glasba & TV
23 ogledov

'Gospel je naša vera'

Skupino med prazniki čaka veliko nastopov. Žurnal24 main
Gospel skupina IDMC je že drugič obiskala Slovenijo. Vodja skupine John Fisher je razkril, zakaj so tako radi pri nas.
Kako dolgo že prepevate skupaj ?
Pojemo že 14 let. V tem času so se nam pridružili različni ljudje in nas zapustili, a smo zelo močno povezani.

Ali vseh 14 let prepevate le gospel?
Večinoma ja, saj je to naša vera, to smo. Kar verjamemo, delimo z ljudmi, ki so nas pripravljeni poslušati. Naše pesmi govorijo o upanju, veselju, ljubezni in verjamemo, da nam naš stvarnik Jezus Kristus daje radost, mir in ljubezen, ki jo delimo z drugimi.

Menite, da imajo ljudje upanje?

Nimajo ga dovolj zaradi vsega, kar se dogaja. Veliko ljudi je nesrečnih zaradi takšnih ali drugačnih razlogov. Eni niso srečni, ker so njihovi lasje prekratki, drugi, ker so predolgi, eni si želijo biti obarvani, drugi ne, nekateri pojedo premalo, drugi spet preveč in so zato debeli. Ljudje so nesrečni tudi zaradi službe in denarja. Ko prihajajo na naše koncerte, jim mi damo upanje in veselje. Upamo, da ga odnesejo s sabo in da to vpliva na njihova življenja.

Vi delate tudi z otroki?
Moj projekt v Angliji se imenuje We Sing U Sing. Obiskujemo šole, na katerih imamo delavnice gospela z otroki. Ravnokar smo zaključili z veliko predstavo v Londonu, kjer smo imeli zbor, ki ga je sestavljalo 400 otrok.

To je veliko.
Je, veliko kričečih otrok, vendar je bilo super.

Med drugim ste nastopili tudi na Pavarottijevi poroki. Kako to?

V Italiji imamo prijatelja, ki se ukvarja s promocijo, in povabil nas je, da pojemo na poroki slavne osebe. Rekli smo, da pridemo, nismo pa vedeli, za koga bomo peli. Bili smo zelo veseli, da lahko obiščemo Italijo, saj nam je ta dežela izjemno všeč. Malo pred nastopom smo izvedeli, da bo poroka Luciana Pavarottija in bili smo presenečeni in zelo veseli. Zapeli smo veliko pesmi, saj Lucianova žena obožuje gospel. Ker je pevčeva žena rekla, da se to mora zgoditi, je Luciano rekel ok.

Je Pavarotti pel z vami?
Ne, tokrat ni. Smo pa delili oder z Andreom Boccelijem, zapeli smo skupaj z njim.

Sicer imate v skupini tudi inštrumente?

Na tem potovanju po Sloveniji bomo igrali na klaviature, bas, kitaro in bobne.

Kako to, da ste najbolj ekskluziven termin, božič in novo leto, rezervirali ravno za Slovenijo?

Sklenili smo zelo dobro prijateljstvo z Andrejem Šifrerjem. Vedno, ko obišče Anglijo, se srečamo. Smo kot družina in zdaj nas je poklical in rekel, da si želi, da pridemo za božič v Slovenijo. Niti trenutek nisem okleval, edino, kar sem moral narediti, je bilo, da se prepričam, da bodo lahko vsi prišli. Božič je družinski praznik, zato smo se morali prepričati, da bodo starši otroke pustili in so tudi jih z veseljem. Srečen sem, da imam tak privilegij – imeti vse skupaj tukaj ob tako posebnem času.

V Sloveniji niste prvič?
Ne, zdaj smo tu drugič. Ko smo vašo državo obiskali prvič, je bila izkušnja čudovita, zato smo se tudi vrnili. Ljudje so bili prijazni in topli. Lani smo peli v Kranju in bilo je čudovito. Čeprav je bilo zelo mrzlo, kar minus osem stopinj Celzija, so ljudje peli in plesali z nami.

Slovenci čutijo gospel?
Ja, čutijo ga.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.