Magazin > Film & Glasba & TV
38 ogledov

Gosposki boj in mesarsko klanje

Gospoda Glembajevi
1/2
Peter Uhan
Premierno uprizoritev bo v soboto v Slovenskem narodnem gledališču Drama Ljubljana doživela drama Gospoda Glembajevi, ki obljublja enega od vrhuncev letošnje gledališke sezone.

Kmalu po premierni uprizoritvi drame Padec Evrope, bo veliki oder SNG Drame Ljubljana doživel še zadnjo premiero v letošnji sezoni. "Vsi jo nestropno pričakujemo in se je veselimo," je na novinarski konferenci pred težko pričakovano uprizoritvijo povedal umetniški vodja SNG Drama Ljubljana Eduard Miler.

Režisersko taktirko drame Gospoda Glembajevi, ki jo Drama sicer uprizarja že četrtič, je imel tokrat v rokah Ivica Buljan. "Gre za kulturološko izjemno aktualno dramo, ki prikazuje razpad nekega sistema, s katerim so se skozi zgodovino različno istovetile različne generacije," je pojasnil prejemnik nagradne Prešernovega sklada 2012.

V prihajajoči drami se bodo izkazali tudi igralci, saj so se, kot je dejal Buljan, sposobni spoprijeti z obsežnostjo in večplastnostjo dramskega besedila. Ob tem je Marko Mandič, ki nastopa v vlogi Leoneja Glembaya, pojasnil, da so besedilo drame prizemljili: "Vse te plasti, skozi katere smo šli v procesu študija bodo na odru, skozi našo popolno osredotočenost na igralske partnerje, prišle na pano. Gre za boj in mesarsko klanje."

V drami se namreč razkrije veriga izsiljevanja, prikrivanja, nasilja, tragedij in smrti, ki v času pred prvo svetovno vojno usodno spremljajo gospodarski in družbeni uspeh družine Glembay vse od začetka njenega vzpona. Drama se krvavo zaključi s tempom in silovitostjo antičnih tragedij, čeprav junaki niso antično premočrtni, temveč moderni. Gledalca bodo prevzele ostrina, gledališka moč in senzibilna kritičnost, ki prikazujejo, kaj se zgodi, kadar tajkuni srečajo usodo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.