Magazin > Film & Glasba & TV
28 ogledov

Govorilnica, ki rešuje težave

Govorilnica Zavod Udarnik
V Kinu Udarnik v Mariboru si lahko ob 18. uri ogledate zmagovalni film festivala Kino Otok 2010, Govorilnica (Taxiphone).

Naslovna javna telefonska govorilnica je prostor, ki je v času mobitelov, dlančnikov in tablic tako rekoč izginil iz besedišča in zavesti prebivalcev Zahoda. Toda v osrčju alžirske puščave je govorilnica še vedno pomembno križišče lokalnega družabnega življenja, kraj, na katerem je mogoče rešiti vsako težavo – če imate seveda dovolj časa in potrpljenja …

Oliverju (Pasquale Aleardi) in Eleni (Mona Petri), mlademu paru na delovno-počitniškem potovanju, začne zmanjkovati obojega, ko njuno pot zmoti okvara tovornjaka. Po pomoč se zatečeta v bližnje mestece v puščavski oazi in tam obtičita. Lagoden življenjski ritem in odmaknjena lokacija pač terjajo svoj čas, preden bo napaka popravljena.

Pustolovsko-romantično zgodbo, v kateri ne manjka niti postaven Berber, režiser Mohammed Soudani s svežimi dialogi, prepričljivo poetiko in sporočilo spretno krmari stran od klišejev. Zgodba, ki se prične kot romantično-eksotični film ceste po neskončni puščavi, tako za Eleno in Oliverja hitro preraste v spoznavanje drugačne usode države tretjega sveta in posledično prevetritev odnosa do nje. Čeprav nepričakovana izkušnja od protagonistov zahteva korenite miselne preskoke, Soudaniju uspe ohraniti sproščenost. Po njegovih besedah Govorilnica predstavlja nekakšno "iniciacijsko potovanje", stično točko med Severom in Jugom, prikazano skozi zgodbo mladega švicarskega para v osrčju alžirske puščave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.