Magazin > Film & Glasba & TV
6 ogledov

Hannah na stavnicah šele 20.

Hannah Mancini EBU
Evrovizija 2013. Slovenija bo na torkovem prvem polfinalu nastopila tretja.

V torek in četrtek bosta polfinalna evrovizijska večera, prihodnjo soboto, ko se bo že odvil finale, bo znan zmagovalec 58. Evrovizije. Slovenija bo nastopila v torek v družbi še 15 drugih držav, med katerimi so Hrvaška, Avstrija, Rusija in Srbija, ki na stavnicah letos kotira med najvišja mesta. Dobro kaže tudi Ukrajini in Danski, Slovenija pa se na teh lestvicah, ki so včasih realen pokazatelj, drugič spet ne, giblje okoli 20. mesta. Na drugem polfinalnem večeru bo nastopilo še 17 držav, avtomatično pa se v sobotni finale uvrstijo Švedska, Francija, Nemčija, Italija, Španija in Združeno kraljestvo.

Usoda v rokah sosedskih držav

"Letos bodo veliko vlogo odigrale zagotovljene dvanajstice, ki si jih sosedske države podeljujejo med seboj. Zanimivo je, da letos ni izrazitega favorita, kot smo ga imeli v zadnjih letih, ko je bil rezultat dejansko odločen, še preden se je tekmovanje sploh začelo. Zelo malo je slabih skladb, bo pa pomemben tudi vrstni red nastopa. V preteklosti se je izkazalo, da je bolje nastopiti proti koncu," je za Žurnal povedal dolgoletni poznavalec Evrosonga in koreograf Jakob Kapus ter dodal, da bi se čudil, če Slovenija letos ne bi prišla v finale, saj pri Hannah Mancini "vse funkcionira". V najboljšem primeru ji napoveduje uvrstitev med prvih deset. Ne razume pa letošnjega favoriziranja Srbije na stavnicah, zanjo pravi, da bo "težko prišla v finale, kaj šele zmagala". Med visokouvrščenimi na stavnicah se mu zdi še najbrealnejša zmaga Ukrajine.

Več sto milijonov gledalcev

Evrovizija velja za enega od najdlje trajajočih televizijskih programov in za enega od najbolj gledanih nešportnih dogodkov na svetu – število gledalcev ocenjujejo na od sto milijonov do nekaj sto milijonov. Med izvajalci, ki so zaradi Evrovizije naredili uspešne mednarodne kariere, sta Abba (Švedska, 1974) in Celine Dion (Švica, 1988).

Komentarjev 3
  • ljimonad 11:11 11.maj 2013.

    a ni bi naša rtv že enkrat nehala zapravljat denar za to bedarijo o kateri se gobvori in piše ebn teden (pa eš to največ pri nas), finala pa ne mormo niti povohati. in denar katerega zapravijo je naš davkoplačevalski, ...prikaži več zato dost je tega sranja od eurovizije, vsaj kar se nas tiče. pač nismo za to in basta, dajte raje denar porabit za kaj bolj pametnega.

  • Neja35 10:28 11.maj 2013.

    Hočejo kopirat lansko Euphorio kot so lani hoteli kopirati Molitvo...meni je pesem zanič, deluje mi kot pokvarjena plošča ki se zatika. Sami plagijati v tej sloveniji, nič ne znajo sami ustvarit. Slovenska glasba je bila vedno zanič.

  • dragec 07:46 11.maj 2013.

    MA JEBEŠ EUROSING IN HAHAH - SAMO MEČEMO DENAR BREZ HASKA