Magazin > Film & Glasba & TV
23 ogledov

Henigman in Mandić na lovu za medvedom

Berlinale EPA
Z otvoritvenim filmom The Grandmasters (Veliki mojstri) kitajskega režiserja in predsednika letošnje žirije Wong Kar Waia se danes v Berlinu začenja 63. mednarodni filmski festival.

Na letošnjem Berlinalu bodo prikazali skoraj 400 filmov. V uradnem tekmovalnem programu se bo za medvede potegovalo 19 filmov. Festival se bo zaključil 17. februarja.

Po besedah direktorja festivala Dietra Kosslicka je Wong Kar Wai z epsko dramo o borilnih veščinah, ki je postavljena na Kitajsko v 30. leta minulega stoletja, svojemu opusu dodal novo razsežnost napetosti ter ustvaril umetelen in slikovit žanrski film. Na festivalu bo prikazan zunaj konkurence.
V tekmi za medvede so med drugim novi film ameriškega režiserja Gusa Van Santa Obljubljena dežela, v katerem so zaigrali Matt Damon, John Krasinski in Frances McDormand, film avstrijskega režiserja Ulicha Seidla Paradies: Hoffnung (Raj: Upanje), ki pripoveduje zgodbo najstnika na taboru za hujšanje, ter film južnokorejskega režiserja Honga Sang-sooja Nugu-ui Ttal-do Anin (Nikogaršnja hčer Haewon).

V tekmovalnem programu bodo med drugim prikazani film romunskega režiserja Petra Netzerja Pozitia Copilului (Otrokova drža), film režiserja čilskega rodu Sebastiana Lelioja z naslovom Gloria in film Danisa Tanovića Epizoda v življenju nabiralca jekla, pri katerem je kot koproducent sodelovala tudi produkcijska hiša Vertigo/Emotion film iz Slovenije.

Slovenske barve bosta zastopala Henigman in Mandić

Slovenijo bo na letošnjem Berlinalu v projektu Shooting Stars (Zvezde v vzponu), v sklopu katerega pri European Film Promotion (EFP) izberejo deseterico izjemnih evropskih mladih igralcev, zastopal slovenski igralec Jure Henigman.

V kar dveh filmih, prikazanih na festivalu, pa bo mogoče videti igralca Marka Mandića. V tekmovalnem programu bo nastopil kot glavni moški junak v filmu Gold (Zlato) nemškega režiserja Thomasa Arslana, drugi Mandićev berlinski film pa bo Lose your Head (Izgubiti glavo) v režiji Stefana Westerwella in Patricka Schuckmanna.

Komentarjev 1
  • kapuhs 15:52 07.februar 2013.

    Heni... kdo? A to je kakšen priseljenec v slovenijo? S severa seveda...