Magazin > Film & Glasba & TV
1 ogledov

Herojstvo ni nasilno

Spopad titanov
1/9
Žurnal24 main
V naše kinematografe prihaja akcijski spektakel Spopad titanov, kjer med drugimi igra tudi Sam Worthington, ki je zaslovel v Avatarju. O herojih in napornem snemanju so spregovorili trije junaki filma.

Film je osnovan na grški mitologiji. So vam bile te zgodbe znane? Kakšna je bila vaša prva izkušnja z njimi?

Sam Worthington: Ne vem, kako je v Ameriki ali drugje, a v Avstraliji, kjer sem odraščal, smo se učili o mitologiji. Čeprav se za film nisem posvetil učenju grške mitologije. Vse skupaj je precej zabavno, jaz in fantje se v oblekah z gumijastimi meči bojujemo proti pošastim. Ne gre za lekcijo iz zgodovine.

Alexa Davalos: Ja, mislim da gre za grobo sliko tistega, kar že vemo, a imamo mnogo različnih predstav in vedenj. Tako je tudi film nekakšna kompilacija različnih elementov.

Mads Mikkelsen: Zabavna stvar tega, še posebno grških bogov, kot tudi romanskih in nordijskih, je ta, da so imeli ti bogovi človeške lastnosti. Nekateri so ljubosumni, pohlepni, zlobni, ljubeči in zdi se mi, da so ogledalo človeške družbe. Zato se je bilo enostavno poistovetiti z njimi. In to je tisto, kar je stvar naredilo zabavno.

Sam: In tudi zmotljivi so.

Sam, posneli ste že nekaj na posebnih učinkih temelječih filmov, šolali ste se v dramski šoli in sprva ubrali tradicionalno pot – kako zahteven zalogaj je to za vas? Ali postaja z vsako vlogo lažje ali je vsaka nov izziv?

Sam: Mislim, da je katerakoli igra nek razpon domišlije. To je naša služba. Igranje je resnica v namišljenih situacijah. Z zelenim zaslonom se boriš doseči popolno resnico v popolnoma namišljenih situacijah. Pri Avatarju sem se

Večinoma sem bila pod vodo.
Alexa

 

naučil veliko trikov in dobil občutek kako igrati z ničemer okoli tebe. Neverjetno je. Tvoje telo se drugače odziva, če brcaš nekaj, česar ni tam. Mišice se ne odzovejo.

 

Očitno gre za zelo akcijski film. Lahko izdate, s katerimi fizičnimi izzivi ste se soočili pri snemanju? Kako je bilo snemati v sandalih in kratkih oblekah?

Sam: Jaz nisem nosil sandal, obute sem imel superge, na katere sem narisal prste. Fantje tega niso ugotovili cel mesec, bil sem hitrejši in spretnejši od njih. Oni pa so se spotikali, jaz pa sem pametnejši tekel naprej.

Mads: Sploh nismo padali (smeh).

Alexa: So, so. Jaz sem priča.

Mads: za tak projekt moraš imeti veliko kondicije, hkrati pa smo bili upokojeni vojaki. Zato nismo smeli izgledati kot nekakšen Arnold Schwarzenegger. 

Alexa, vi ste bili večino časa precej razgaljeni.

Alexa: Ja. Veliko sem bila pod vodo.

Sam: Snemanje pod vodo je težko. Težje, kot smo si predstavljali.

Alexa: Res je, zapleteno je. Zaljubila sem se v takšno delo, a je res težko. Gre za popolnoma drugačno situacijo. Na snemanju ni bilo nikoli mirno in tiho. Pod vodo pa je bilo zelo mirno, kar je bilo zame izredno.

Sam, v vaših zadnjih vlogah ste bili heroji. Kakšna je vaša definicija heroja?

Sam: Dve stvari. Herojstvo ni pretepanje. Gre za to, da nekomu pomagaš, ko ta potrebuje pomoč. Tako sam gledam na definicijo. Za Perseusa sem želel, da izgleda kot težaven najstnik. Izgubil je svojo družino, nobenega ne posluša, a vseeno najde herojske kvalitete v drugi družini, se umiri in odraste. Vsak film, ki ga posnamem, ima veliko podobnosti, vpletena je dvojnost ljudi, individualnost moškega in človek, ki je pol bog, pol moški, v Terminatorju pol človek, pol robot, v Avatarju pa pol človek, pol veliki modri nezemljan. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.