Magazin > Film & Glasba & TV
75 ogledov

" Hotela sem pokazati, kdo sem in kaj znam"

maja založnik
1/7
The Voice of Germany
"Ko se je Samu obrnil, sem padla v trans,“ nam je povedala Maja Založnik, ki v oddaji The Voice of Germany osvaja Nemčijo. Ali se bo uvrstila v naslednji krog, bomo na SAT.1 lahko videli že v petek.

Kje smo vas ujeli?Trenutno sem v Sloveniji. Imam veliko intervjujev, telefon mi zvoni ves čas. Lahko bi rekla, da sem zaradi šova postala tudi pri nas "vroča roba“. (smeh)

Sicer živite v Münchnu. Kdaj in zakaj ste se odločili za selitev v Nemčijo?
V München sem se preselila julija, bolj kot ne zaradi širitve kroga poznanstev in glasbenih obzorij.
A tudi zaradi moje prijave v glasbeni resničnostni šov The Voice of Germany.

Avdicija za omenjeni šov je potekala marca. Udeležilo naj bi se je 10 tisoč ljudi. Ste ob pogledu na takšno množico verjeli, da se boste uvrstili v ožji krog?
Na avdicijo sem se prijavila, ker sem hotela pokazati, kdo sem in kaj znam. Vem, da se dobra v tem, kar počnem, zato sem upala, da se bom uvrstila v tako imenovane "slepe avdicije“, na katerih žiranti slišijo le naš glas in se na podlagi njega odločijo, ali nas vzamejo v svojo skupino ali ne, in pozneje še v šov, kar mi je tudi uspelo.

Kako je potekal izbor pesmi, s katero ste se predstavili na "slepi avdiciji“?
Dali so nam seznam 100 pesmi, s katerega smo lahko izbrali 15 skladb za predstavitev v četrtem krogu kastinga, na katerega se je uvrstilo 200 ljudi. Nato pa smo morali nabor svojih najljubših pesmi zmanjšati še na tri. Eno so mi televizijci zamenjali in z njihovo pesmijo (You're Nobody Till Somebody Loves You) sem se predstavila na „slepi avdiciji“.

Si lahko sedaj pesmi izberete sami?
"Slepim avdicijam“ so sledile „bitke“, pri kateri se morata dva iz iste skupine spopasti med seboj. Njihov trener odloči, kdo se uvrsti v naslednji krog. Pri izboru pesmi za bitke pevci nismo imeli besede. Pred izborom so nas sicer vprašali, katere pesmi bi lahko takoj zapeli, katere pesmi imajo za nas poseben pomen itd.

Naslednjič boste zapeli pesem Ette James. Za vas ima ta pesem poseben pomen, kajne?
Obožujem jo. Njena besedila so globoka, čustvena in nosijo sporočilo.

Na "slepi avdiciji“ ste prepričali žiranta Samuja Haberja, pevca skupine Sunrise Avenue. Na gumb je pritisnil v zadnji sekundi. Kako ste se počutili, ko ste morali na odrešitev počakati do konca?
Bila sem napeta, kljub temu sem poskušala v nastopu uživati in gledalcem v studiu pokazati, iz kakšnega testa sem. Ko se je Samu obrnil, sem padla v trans. (smeh) Bila sem šokirana.

Samu vas je vzel v svojo skupino in vam uresničil veliko željo. Zakaj ste si želeli delati z njim?
Bil mi je vizualno všeč. (smeh) Z njim sem si želela delati tudi zato, ker igra pop glasbo. Rea Garvey (Reamonn) je tudi super, a Samuja sem bolj začutila. O vseh žirantih sem se pred šovom pozanimala, tako da sem vedela, s kom želim delati, če bi me na slepi avdiciji izbral več kot eden.

Kakšen učitelj je Samu?
Samu je bil z nami na vajah pred bitkami in nam predstavil pesmi, ki jih bomo morali zapeti. Sicer pa se je z nami bolj ukvarjala učiteljica petja. Samuju sicer pri pripravljanju kandidatov in odločitvah pomaga še tako imenovani „side coach“. Vsak dan smo vadili po eno do dve uri.

Na čem najbolj delate?
Predvsem delam na interpretaciji besedila in večjem razponu glasu. Solo petje vadim tudi v Sloveniji, in sicer pri Nataši Nahtigal.

Žiranti šova The Voice of Germany so bili po vašem zadnjem nastopu polni hvale. Kateri kompliment si še zlasti štejete v čast?
Veliko komentarjev na televiziji sploh ni bilo prikazanih. Garvey je rekel, da sem ga „totalno presenetila“ in da je navdušen nad mano. Samu pa je izjavil, da se je poznalo, da imam več izkušenj in da sem bila bistveno boljša od tekmice. Na televiziji pa so pokazali le komentar, da se le težko odloča med nama. Vsaka pohvala, ki pride iz ust uspešnih glasbenikov, je zame velik kompliment in velik dosežek.

Koga v svoji skupini vidite kot največjega konkurenta?
Ko nas je bilo v skupini še 16 in še nismo vedeli, kdo se bo moral v bitkah spopasti s kom, sem se najbolj bala Kirka Smitha. Moram reči, da so vsi v moji skupini izredno dobri. Konkurenca je zelo velika.

Kako nate kot tujko gledajo ostali tekmovalci?
Čisto normalno, saj je v šovu veliko tujcev. Prihajajo iz Anglije, Avstralije, Islandije, Brazilije, ZDA, Švedske, …

Z resničnostnimi šovi imate kar nekaj izkušenj.
V Sloveniji sem se prijavila na osem šovov: obe sezoni Popstars, obe sezoni Slovenija ima talent, Supernova, Bodi idol, Misija Evrovizija in Bitka talentov. Bila sem tudi na X Factorju v Münchnu. The Voice je moja deseta in tudi zadnja avdicija. Uspelo mi je, da sem tudi v tujini opozorila nase, zato grem z dvignjeno glavo naprej.  

Kako daleč pa ste prišli v naših šovih?
Največji uspeh sem zabeležila z Misijo Evrovizijo. Uvrstila sem se med 16 najboljših.

Kako bi opisali izkušnjo z našimi resničnostnimi šovi?
Z našimi šovi nisem imela slabih izkušenj. Meni se je dogajalo to, da so mi rekli, da znam dobro peti, a da se nisem uvrstila v naslednji krog, ker nisem ustrezala njihovim merilom. Tudi pri Misiji Evroviziji sem dobila občutek, da sem izpadla, ker so vedeli, da me bodo težko spreminjali in stlačili v kolute.

Vaš stil oblačenja je nekaj posebnega. Zakaj vas privlači imidž pin-up deklet?
Nikoli nisem bila suhica in s temi oblačili lahko samozavestno pokažem svoje obline in atribute. Ta oblačila nosim tudi zasebno.

Bi zavoljo kariere spremenili stil?
Ne.

Se v Nemčiji dogovarjate za kakšne nastope?
Se še dogovarjam. Trenutno sem veliko na poti med Mariborom in Münchnom. Tukaj imam svojo skupino Maja Založnik in Papas. Kmalu bomo začeli koncertirati. Končno imam ekipo, s katero lahko profesionalno delam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.