Magazin > Film & Glasba & TV
34 ogledov

"Igrati Guitar Hero ni ustvarjalno"

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Včeraj je v Cvetličarni nastopil kitarski heroj Paul Gilbert, pred koncertom smo se z njim pogovarjali tudi mi.

Paul Gilbert je kitarski virtuoz in ena od ikon električne kitare zadnjih 25 let. Širši javnosti je znan predvsem kot kitarist skupine Mr. Big in malo manj znane Racer-X.

 

Če bi lahko sestavili najboljši bend na svetu, kdo bi v njem igral?

To bi bila prva zasedba AC/DC s pevcem Bonom Scottom, jaz pa bi igral bobne (smeh). To je moja fantazija.

 

Koliko ur na dan ste vadili včasih in koliko vadite danes?

Pravzaprav nikoli ne gledam na uro, ko vadim, vendar igram kitaro ves čas, navsezadnje je to moja glavna strast v življenju. Igram približno enako veliko kot včasih, s tem da se zdaj ukvarjam še s čim drugim, kot je recimo odgovarjanje na intervjuje (smeh).

 

Koga bi izpostavili kot električnega kitarista nove generacije?

Zelo mi je všeč Guthrie Govan.

 

Kakšen vpliv ima po vašem mnenju internet in poplava informacij na glasbenike danes?

Mislim, da je internet še dosti nova stvar, tako da bo ta vpliv viden šele skozi čas. Za glasbenika je potrebno vsaj deset let, da se razvije.

 

Včasih ste 'skinevali' (po posluhu zaigrali, op. p.) komade, ki ste jih poslušali na gramofonskih ploščah. To je dobro za razvijanje posluha. Danes prek spleta gledamo posnetke, na katerih posamezniki kažejo akorde in prijeme.

To je res, danes je veliko učenja prek spleta. Mogoče se mi najslabše zdi branje tako imenovanih tablatur, kjer ni nikakršnega stika z zvokom.

 

Kakšen nasvet bi dali mladim kitaristom na začetku svoje poti?

Predvsem bi jim svetoval, naj dajo večji poudarek na ritem in na zaključke solov ter pesmi nasploh.

 

Paul Gilbert | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Se vam zdi, da ima vedno bolj popularna igra Guitar Hero dober ali slab vpliv na mlade glasbene nadobudneže?

Težko je reči, dobra stran je, da imajo mladi tako nek stik z glasbo, slaba pa, da dejansko ne igrajo pravih inštrumentov in tako niso ustvarjalni.

 

To je že vaš tretji obisk Slovenije, bi kaj izpostavili?

Kot glasbenik, ki je igral že po celem svetu, lahko rečem, da je razlika med državami samo ta, da so ljudje, ko sedijo na koncertih in so sproščeni, bolj tiho. Če pa stojijo in pijejo pivo, je vzdušje popolnoma drugačno. In to je enako tako na Japonskem kot v Sloveniji.

 

Kdaj lahko pričakujemo novo ploščo prvotne zasedbe Mr. Big?

Material smo že posneli, izide pa nekje januarja. Potem seveda sledi turneja.

 

Kateri bend ima po vašem mnenju največji vpliv na popularno glasbo zadnjih sto let?

Sem pristranski, ker pripadam določeni generaciji, tako da zame so bili to The Beatles. To je bil prvi bend, pri katerem si poznal ime bobnarja (smeh). Pri skupinah pred njimi si ponavadi poznal samo ime pevca, pri njih pa je bil vsak član enako pomemben. Imeli so drugačen videz in tudi glasbeno so bili zelo napredni. Tudi Metallica bi danes zvenela drugače, če ne bi bilo skupine The Beatles.

 

Kaj bi izpostavili kot svojo najboljšo glasbeno kakovost?

Verjetno potrpežljivost, ker sem pripravljen počakati. Ko sem bil še mlad, nisem bil nikoli najhitrejši kitarist med svojimi vrstniki, sem bil pa natančen in sem si vzel čas. Približno devet let je trajalo, ko sem si končno lahko rekel: "No, zdaj pa bo!" (smeh).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.