Magazin > Film & Glasba & TV
27 ogledov

"Imam afro, sem majhna in pojem"

Nneka arhiv Kina Šiške
Nigerijska soul pevka Nneka, ki bo jutri nastopila v Kinu Šiška, o svoji glasbi in Nigeriji.

Devetnajst let ste živeli v Nigeriji, potem pa ste se preselili v Nemčijo. Kako to, da ste odločili za to?
Saj se nisem. Odšla sem zaradi okoliščin, na katere nisem imela vpliva, zdaj pa sem se spet preselila nazaj.

Nazaj v Nigerijo?
Ja.

Imate nemške in nigerijske korenine. Katere so bolj vplivale na vaš glasbeni talent?
Da imam mešane korenine, je prednost, ki je vplivala na mojo glasbo. Ker veliko potujem po svetu, sem pobrala nekaj iz vsake kulture, iz vsakega kraja, ki sem ga obiskala, sem nekaj odnesla s seboj. To vpliva na mojo glasbo, ki jo ustvarjam, ne le ti dve kulturi.

Menite, da so Nigerijci eni najbolj muzikalnih ljudi na svetu?
Imamo veliko glasbe o zgodovini Afrike. Ljudje želijo z njo povedati, skozi kaj so šli v preteklosti - šli so namreč skozi različne režime, vojne in verske konflikte. Mislim, da je to eden od načinov. Namesto z nasiljem svoje občutke izražajo skozi glasbo. To se dogaja v številnih državah, ki so ekonomsko ali politično nestabilne.

Vaš zvok opisujejo kot mešanico glasbe Boba Marleya in Erykah Badu. Se s tem strinjate?
Menim, da imam svoj lasten zvok, seveda pa so name vplivali tudi tisti, ki so bili na sceni pred mano, glasba, ki sem jo poslušala, mislim, obožujem Boba Marleyja, o Eryhah Badu ne bi ravno rekla, da je imela kakršenkoli vpliv name, čeprav sem z Eriko prej sodelovala, se mi moja glasba ne zdi podobna tistemu, kar dela ona. Ljudje te pač morajo dati v neke kategorije, da lahko razumejo, kakšno glasbo delaš ali da lahko tvojo osebnost povežejo z nečim. Mislim, da zaradi mojega imidža ljudje mislijo, da sem podobna Erykah, saj imam afro, sem majhna in pojem. To je stereotip.

Mediji vas opisujejo kot naslednico Fela Kutija...
Sebe ne morem postaviti na isto mesto kot Fela Kutija, vendar kar delam, moja glasba ima zavest in sem nekakšen slednik Fela Kutija, kar je tudi skoraj vsak Nigerijec. V Nigeriji se je veliko dogajalo, veliko korupcije povezane z nafto in edini način, preko katerega lahko izrazim svoje misli
in misli svojih ljudi, je glasba. To je nekaj, kar je delal tudi Fela. V tem vidim podobnost med nama dvema.

Zakaj ste se odločili vaš zadnji album poimenovati Soul is heavy?
Soul is heavy je album, v katerem je veliko mojih misli. Je album, ki prihaja iz mojih zelo temnih prostorov življenja in dogodkov, ki so se zgodili, kot denimo selitev nazaj v Nigerijo, moje soočanje z ljudmi v določenih situacijah, zaradi situacije v Afriki na sploh ....

Ste že bili kdaj v Sloveniji?
Pravzaprav bom prvič v Ljubljani.

Poznate katero slovensko besedo?
Ne, ničesar ne znam, vi me lahko naučite.

Morda živjo za pozdrav in adijo za slovo.
Živijo je kaj?

Pozdrav, lahko rečete tudi zdravo.
Bom vadila (smeh).

In kaj boste pripravili na koncertu?
Bom videla, ko pridem (smeh).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.